Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je danas da bi i niži razredi osnovne škole trebalo da pređu na onlajn nastavu i pozvala roditelje da ih podrže u tom zahtevu. Sindikalci se pitaju da li su učitelji koji rade u nižim razredima osnovnih škola "građani nižeg staleža - žrtvovani za spas obrazovanja".

Sindikat podseća da je Krizni štab odlučio da srednje škole i stariji razredi osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu od ponedeljka, ali da „za mlađe razrede osnovnih škola nisu bile planirane, a izgleda ni razmatrane nikakve promene“.

„Poštovani roditelji, Vaša deca, naši učenici, nisu ‘niža’ već mlađa deca, ali svakako su uzrasna grupa u kojoj transmisija virusa jeste itekako aktivna. Apelujemo da nas podržite u nastojanju da i mi, kao deo obrazovnog sistema, pređemo na onlajn nastavu, dok nas još ima zdravih, kako bismo mogli da nastavimo nastavni proces, koji već više od dva meseca održavamo sa velikim naporima i u otežanim uslovima sa povećanim obimom posla“ ističe se u saopštenju.

Podseća se da „usled izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih učitelja, koji iz dana u dan raste, sve je veći pritisak na direktore škola da obezbede stručne zamene i organizuju rad u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja, kako u nastavi tako i u produženom boravku“.

„S obzirom da za mlađe razrede nisu bile planirane nikakve promene u radu, nameće se pitanje da li su učitelji zaboravljeni ili potpuno zanemareni kao deo obrazovno-vaspitnog procesa ili je Vrhovna komanda – Ministarstvo prosvete –  nas izbrisala iz brojnog stanja, kako bismo bili žrtvovani za spas obrazovanja. Možda smo mi koji radimo u ‘nižim’ razredima građani nižeg staleža, nedostojni prava prelaska na onlajn nastavu“ pitaju sindikalci.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare