Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko nam oboli preveliki broj učitelja i nastavnika ni prelazak na onlajn nastavu neće biti rešenje, jer ljudi koji se osećaju loše ne mogu da predaju ni od kuće, kaže predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković. Upozorava da je situacija u školama već dovoljno loša da to izgleda kao neizbežan scenario.

Na društvenim mrežama sve je više objava u kojima se traže zamene za bolesne nastavnike, a najviše takvih zahteva stiže iz beogradskih škola.

Dok iz Ministarstva prosvete poručuju da je u školama obolelo oko dva odsto đaka i prosvetnih i administrativnih radnika zbog čega nema potrebe za prelaskom na onlajn nastavu, iz Unije sidnikata navode da stanje na terenu izgleda mnogo gore.

Povezane vesti:

Predsednica Unije SPRS kaže da prema informacijama koja ona dobija, naveći je problem sa učiteljima.

„Učitelji imaju po dve grupe razreda i kada oni ispadnu iz sistema, što zbog zaraze, što zbog češćeg odlaska u izolaciju zbog oboljevanja članova porodice, njih nema ko da zameni“, kaže Janković.

Dodaje je za njih teško naći zamenu i u uobičajenim uslovima.

Takva situacija je, kako kaže, trenutno u Čačku, gde se razboleo učitelj za kog na birou ne postoji zamena.

U Čačku više od dva nastavnika po školi u izolaciji

Predsednik sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić, kaže za Nova.rs da je u tom gradu zaražen veliki broj nastavnika.

„Na oko 30 škola koje pripadaju Čačku, u petak su, prema podacima iz Školske uprave, bila 33 zaražena nastavnika i 44 u izolaciji“, kaže Adžić.

Dodaje da su cifre koje je dobio iz 28 škola još veće i one pokazuju da je u izolaciji čak 59 nastavnika, dok je 31 nastavnik zaražen.

U Čačku, kako kaže, na birou trenutno nema slobodnih učitelja, a zaraženih ima, pa se angažuju i oni koji nemaju završen master. Ali to nije jedini problem.

„U petak su mi javili da je u izolaciji sedam nastavnika u Ekonomskoj školi, a u stručnoj školi je vrlo teško naći zamenu. Osim toga, u školi u kojoj radim je zaražen logoped“, objašnjava on.

Kaže da je zbog toga poslao zahtev Kriznom štabu u Čačku da škole najmanje na dve nedelje prebace na onlajn nastavu, što bi dalo vremena nekih nastavicima da izađu iz izolacije.

Jasna Janković  nije htela da spekuliše o broju zaraženih nastavnika, jer kako kaže, nema podatke iz svih škola u Srbiji.

„Ono što mogu da kažem je da se brojevi koje mi imamo vrlo razlikuju u većim mestima, kao što su na primer Beograd i Niš, od onih u manjim. U većim mestima je mnogo veći broj obolelih nastavnika“, objašnjava ona.

Kako kaže, organizacije Unije SPRS sve češće traže prelazak na onlajn nastavu, što su do sad učinili Vojvodina, Zaječar,  Aleksinac i Čačak.

Upozorava da je stanje već sad kritično, a da za dve nedelje neće imati ko da predaje.

„Ako budemo puštali ovako sistem da se iznuri onda ni onlajn neće biti rešenje, neće jer neće imati ko da predaje. Nastavu mogu da drže oni koju su u izolaciji, ali ne i nastavnici koji se ne osećaju dobro“, kaže Janković.

Foto: Shutterstock

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović ocenio je da škole u Srbiji još uvek nisu u kolapsu, ali su vrlo blizu vanrednoj situaciji zbog povećanog broja učenika i nastavnog osoblja obolelog od kovida19.

Sindikat obrazovanja i Sindikat prosvetnih radnika Srbije zatražili su prošle nedelje od predsednice Vlade Ane Brnabić, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića i Kriznog štaba da obustave „neposrednu nastavu“ zbog „alarmantne epidemiološke situacije“ u zemlji.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) pozvala je istog dana nadležne da saopšte koliko je zaposlenih u prosveti zaraženo i na bolovanju zbog koronavirusa i ponovila zahtev da svi koji spadaju u zdravstveno rizične grupe u toku epidemije rade isključivo od kuće.

Povezane vesti:

Ministar prosvete Branko Ružić najavio da postoji ideja da se ujednače školski kalendari AP Vojvodine sa ostatkom Srbije u pogledu raspusta i da on traje od 21. decembra do 20. januara, kako bi se pokrili svi praznici.

On, međutim, kao razlog za to nije naveo epidemiju koronavirusa, već je još jednom negirao da u školama postoji problem.

“Brojke rastu, to ne znači da ne rastu brojke zaraženih među zaposlenima u prosveti i među decom – brojke su po statistici zanemarljive, ali sistem ima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja – ne iz obrazovnog sistema jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou”, rekao je Ružić.

Iz Ministarstva prosvete, međtuim, do sad, ni nakon pitanja Nova.rs nisu saopštili tačan broj obolelih nastavnika i onih koji su u izolaciji. Ostali smo uskraćeni i za komentar na to što se preko društvenih mreža traži zamena za sve veći broj nastavnika, kao i odgovor na pitanje da li škole imaju dovoljno nastavnog kadra za nesmetano funkcionisanje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare