Foto:EPA-EFE/TINO ROMANO

Sindikat obrazovanja Kraljeva uputio je otvoreno pismo ministru prosvete Branku Ružiću da je "onlajn nastava trenutno jedino moguće rešenje i da tek kada sve prođe i kada brojke u pogledu obolelih i preminulih počnu da se  smanjuju, onda može da razmišlja o mogućim modelima i postepenom vraćanju jednog po  jednog dela obrazovnog sistema u učionice".

„Prethodni ministar nije imao poštovanja prema struci koju zastupa. Degradirao je prosvetne radnike na svaki mogući način, a s druge strane od njih  tražio je visoku stručnost sa stalnim promenama i inovacijama. Sada Vi u sistemu  imate vrhunske metodičare, koji mogu da iznesu svaki nastavni proces. Ko Vam snima TV nastavu? Vi ili mi? Umesto što preispitujete naše diplome u pogledu kompetentnosti i vrsti  posla za koji smo stručni, bolje je da preispitujete trenutne uslove u kojima se  odvija obrazovno-vaspitni proces“ ističe Sindikat obrazovanja Kraljeva u pismu ministru Ružiću.

Sindikalci poručuju novom ministru da su svesni problema drugih zanimanja i delatnosti u Srbiji, ali ističu da „oni nisu bejbi-siteri“.

„Besplatan ‘hosting’ ne postoji. Angažujete pri svakoj ustanovi animatore i stručna lica koji će vodite brigu o deci zaposlenih pod posebnim  uslovima, dok mi vodimo brigu o njihovom obrazovanju. Do nas je stigao i apel  zdravstvenih radnika o brzom prelasku na onlajn nastavu, jer i oni ostaju bez  kapaciteta u bolnicama, da nema ko da im radi. Valjda su i oni svesni da škole  nisu regrutni centri za obuku vojnika i drugih militarnih jedinica, pa da je  držanje socijalne distance među decom nemoguće, a posebno kada je reč o tom mlađem uzrastu“ upozoravaju sindikalci

Objašnjavaju da učenici mlađeg uzrasta često zahtevaju posebnu pažnju i brigu i da „učitelji i  vaspitači tom uzrastu učenima moraju pružati pomoć da zakopčaju jakne, vežu  pertle, obrišu nos i obave druge higijenske potrebe“.

„Jednom, drugom, petom,  desetom učeniku… A onda oni odu svojim kućama kod roditelja“ navode sindikalci.

Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

U Kraljevu, kako podsećaju, broj zaraženih dostigao je 3421, a broj novozaraženih se u protekla 24 dana duplirao.

„Tokom septembra je registrovano  28 novozaraženih, tokom oktobra 265, a tokom novembra za sada 1742  novozaraženih lica da je više nego očigledno kojom brzinom se Kovid-19 širi  među populacijom stanovništva u Kraljevu. S nadom i verom da ćete se udaljiti od politike kakvom se rukovodio raniji  ministar prosvete, da ćete voditi brigu o resoru koji Vam je dat na poverenje, obraćamo se prvo Vama. Preduzmite neophodne korake za hitno izmeštanje nastava  u onlajn okruženje“ poručuje Sindikat prosvete Kraljeva ministru Ružiću.

Pitaju kako u trenutku kada je u prosveti sve manje radno sposobnog kadra „nekome može biti rešenje povlačenja apsolvenata na zamenu obolelih i nastavnika u izolaciji“.

„Zar nije jedino rešenje sprečavanje daljeg oboljevanja nastavnika, učenika, njihovih  roditelja i druge populacije stanovništva sa kojima su naši učenici u stalnom  dnevnom kontaktu. Da citiram mnoge od vas koji o nama odlučujete: „Deca su samo  prenosioci… Zbog toga su nosioci i činioci obrazovnog sistema najznačajniji  faktor u pogledu prenošenja i širenja oboljenja. Ne pravite kaskade! Za testiranje bilo kakvih modela postalo je isuviše  kasno! Ne možete da ostavite učenike prvog do četvrtog razreda u učionici i  proveravate kako će to da funkcioniše! Doći ćemo u situaciju da procenjujemo  stopu mortaliteta, umesto kvaliteta procesa nastave i učenja“ zaključuju prosvetari.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare