Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

U Zaječaru je danas registrovano novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je ukupano 41 osoba pozitivna na virus.

Na osnovu 79 uzoraka od 19. aprila i 78 uzorka od 20. aprila zabeležen je nagli porast zaraženih, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije grada Zaječara.

„Zbog sumnji u ponašanju zaposlenih u rudniku Lubnica kod Zaječara, a na osnovu informacija naših zaposlenih sa lica mesta o tome, zahtevali smo testiranje svih radnika. Nama je stigla samo trećina od ukupno testiranih, ali ovo povećanje jeste potvrda o lokalnoj transmisiji virusa“, rekao je za Radio Magnum Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Do pojave koronavirusa i njenog širenja među zaposlenima u Rudniku lignite “Lubnica” došlo je prošle nedelje.

„Među prvima se zarazio jedan od poslovođa u rudniku, a nakon toga još dvojica kolega. Oni su brzo zbrinuti na odeljenje zaječarske bolnice i u Klinički centar Niš. Od samog početka obezbeđena je kompletna zaštitna oprema za sve radnike kao i sredstva za dezinfekciju svih prostorija u rudniku“, kaže za Nova.rs Dalibor Nikolić, predsednik sindikata EPS JP PEU „Resavica – RL Lubnica“.

Nikolić je odbacio tvrdnje da je među zaposlenima bilo nemarnosti i nepoštvanja propisa, već da je priroda posla omogućila brže širenje virusa.

„Uslovi rada u jamskoj eksploataciji rude nisu laki ni u redovnim uslovima, a posebno u vanrednim. Radnici su nosili maske, ali je jako naporno provesti kompletno radno vreme pod zemljom i sa maskama na licu. Pored toga, nemoguće je da u jamskim uslovima radnici ne budu u direktnom kontaktu koliko god se pazili. Nekad je dovoljno da se skine maska kako bi se obrisao znoj, i da se neko nalazi u njegovoj blizini pa se neko zarazi“, kaže Nikolić.

Kao potencijalnu mogućnost lakšeg prenosa zaraze pored uslova rada navodi i upotrebu zajedničkih kupatila koje su radnici koristili po izlasku iz jame.

„Neophodno je da se radnici istuširaju odmah po izlasku iz jame, jer nije moguće da takvi odlaze kući ili da putuju autobusom. Iako su se i kupatila redovno dezinfikovala, kroz njih je svakodnevno prolazio veliki broj ljudi. Ni ta mogućnost nije isključena, posebno zato što 11 kolega koji su pozitivni uopšte nisu imali simptome virusa“, kaže predsednik sindikata.

On dodaje da su i uslovi prevoza bili dobro organizovani, kao i da su autobusi bili redovno dezinfikovani i čišćeni.

Rad u Rudniku Lubnica je obustavljen, trenutno radi samo kompresorska stanica i organizovana su dežurstva zbog 14 radnika koji su zaraženi koronavirusom.

„Po uvođenju vanrednog stanja, u ovom rudniku preduzete su sve mere zaštite u skladu sa merama koje je propisala Vlada Republike Srbije, radnicima su podeljene zaštitne maske, a rudnik je snabdeven svim dezinfekcionim sredstvima i zaštitnom opremom. Do sada smo imali tri sumnjiva slučaja na korona virus, a po nalogu Kabineta premijera obavlja se testiranje svih radnika. Rezultati svih testiranih očekuju se tokom narednih dana“, rekao je za Radio Magnum Marko Vuković. v.d. direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksloataciju uglja „Resavica“ u okviru koga se nalazi i Rudnik lignita „Lubnica“.

U Boru je od koronavirusa preminula još jedna starija osoba, koja je zbog zdravstvenih problema primljena u Opštu bolnicu u Boru. Pacijent koji je i preminuo u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbog loše kliničke slike nije mogao biti transportovan u Niš. U Boru je registrovano dva nova slučaja zaraze, a ukupno 60 pozitivnih na korona virus.

„Testirano je ukupno 444 lica, čekaju se rezultati za 87 osoba, a u samoizolaciji je 312 lica. Struka smatra da je bolest stavljena pod kontrolu, ali i da nikako nema mesta opuštanju, čak i onda kada mere budu ukinute“, stoji u saopštenju gradske uprave u Boru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar