Foto: Tanjug/ AP Photo/Emrah Gurel

U Srbiji ima 449 pacijenata rekonvalescenata koji su kandidati za davanje krvne plazme za lečenje obolelih od Covida 19, i oni su izrazili spremnost da to učine, izavila je danas direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Ona je rekla da se sada to može uciciniti u Institutu za transfuziju krvi, a da će uskoro kadrovski i tehnički biti spreman i KC Vojvodine, kako se bude povećavao broj rekonvalescenata.

Škodrićeva je za TV Pink rekla da je procedura lečenja krvnom plazmom pokrenuta u Kini za vreme epidemije korona virusa u ovoj zemlji.

Ona je podsetila da je pre dva dana u Srbiji uzeta plazma od prvog pacijenta koji je ispunjavao sve uslove.

Dodala je da bi bilo veoma značajno i da ima testove za određivanje tipa antitela, i navela da je u proceduri nabavka testova i da se može očekivati da će ih u Srbiji biti krajem meseca.

Direktorka Instituta za transfuziju krvi Vesna Mijucić objasnila je da krvna plazma sadrži praktično antitela protiv uzročnika ove bolesti, odnosno da se prikupljanjem plazme od onog ko je imao korona virus i izlečio se, gotova antitela daju onome ko trenutno ima bolest.

„Na taj način, jednostavnije rečeno, kupujemo vreme pacijentu budući da je da bi se oporavili od neke bolesti potrebno da proizvedemo određenu kolicicnu antitetla, a svako ko ne moze da ih proizvede, oboli“, objasnila je Mijucićeva.

Ona je istakla da bi neko dao krvnu plazmu potrebno je da 21dan nakon što ozdravi i posle dva negativna testa na korona virus dođe na Institut za transfuziju, gde se ponovo obavlja klinički pregled i uzima krv kandidatu.

Osobe koje mogu da učestvuju moraju biti potpuno zdrave, da imaju između 18 i 60 godina, i više od 60 kilograma.

„Pozivam sve koji mogu da učestvuju u ovom programu, to je terapija koja će biti pomoć postojećoj terapiji koju daju kliničari“, rekla je Mijucićeva i dodala da je krvna plazma koju je darodavac dao u subotu zamrznuta i čeka prvog pacijenta kog koga će biti indikovana.

U klasičnim procedurama, afereznim, krvnu plazmu osoba može da da i 24 puta godišnje, praktično, na svakih 15 dana.

„Mi još nemamo podake, s obzirom da se radi o novoj bolesti, koliko će puta osobe moći da daju krvnu plazmu kod ove konkretne bolesti“, objasnila je doktorka Mijucić.

Ona je je napomenula da trenutno postoje dovoljne rezervi krvi u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram