GAK Narodni front, bebe i vode Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock/Nikola Fific/Instagram/serbialive_beograd

U najvećem državnom porodilištu u Srbiji, Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”, već danima sa slavina teče smeđa voda, kao iz kanalizacije. Pacijentkinje i zaposleni u ovoj ustanovi, koji pričaju za Nova.rs, kažu da koriste isključivo flaširanu vodu ne samo za piće, već i za pranje ruku, umivanje, porodilje na tuširanje ne pomišljaju, a novorođene bebe takođe ispiraju kupovnom vodom iz flaše.

Na društvenim mrežama pojavio se nedavno snimak iz jedne od soba u GAK “Narodni front”, na kojoj se jasno vidi česma, sa koje teče braon voda.

“Ovako je već danima, vodu sa česme uopšte ne koristimo i ovo nije prvi put da imamo problem. Krajem 2023. takođe smo imali problem sa cevima i vodom tokom nekoliko dana. Pacijentkinjama smo savetovali da ne koriste vodu sa česme, jer je očigledno neispravna. Ne znamo šta je razlog, da li je u pitanju neki kvar, dotrajale cevi ili nešto treće”, priča za Nova.rs jedna od medicinskih sestara u ovoj ustanovi, koja je zamolila da ostane anonimna.

Zgrožene pacijentkinje

Iz uprave bolnice im, naglašava, niko ništa ne saopštava.

“Ne znamo da li su zvali majstore, niti koliko će ovo još da traje. Činjenica je da izgleda užasno i iskreno sramota nas je od ovih žena koje su se porodile, a ne mogu normalno da se istuširaju”, kaže ova medicinska sestra.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Našoj redakciji požalile su se i zgrožene pacijentkinje ove bolnice.

“Smučilo mi se kad sam odvrnula česmu. Ne znam šta je to, kakva je tečnost u pitanju, ali sigurno nije voda. Izašla sam juče iz porodilišta, nijednom se nisam istuširala, iako sam mogla da ustanem dan posle porođaja i odem u kupatilo, jer je sve prošlo u najboljem redu i dobro se osećam. Voda je smeđe boje, odvratno je i prljavo. Patronažne sestre bebe samo brišu vlažnim maramicama ili ih ispiraju sa flaširanom vodom. Što je i normalno jer ne znamo šta curi iz slavine, da li je puno bakterija, otrova… Sreća, pa sam donela nekoliko flaša vode za piće, a nisam mogla da pretpostavim da ću se tom vodom umivati i prati ruke”, kaže za Nova.rs Jelena, koja je pre samo nekoliko dana rodila devojčicu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, ispod objave fotografije na kojoj se vidi kako smeđa voda teče sa česme u “Frontu”, javile su se i druge bivše pacijentkinje da posvedoče o katastrofalnim uslovima u ustanovi, u kojoj se godišnje rodi više od 8.000 beba.

Čudan ukus, žuta boja

“Pola dva ujutru, hitno primljena u Front zbog problema sa trudnoćom. Nemam ništa sa sobom tj. vodu i zeznem se u mraku i sipam iz česme… Kad sam shvatila da voda ima vrlo čudan ukus, pa onda videh i da je žuta, život mi se prevrnuo”, piše jedna od bivših pacijentkinja.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Problemi sa vodom izgleda datiraju još iz 2020. godine.

“Ja sam se porodila u oktobru 2020. i tada je voda bila takva. Prale smo voće i ruke flaširanom vodom”, piše žena koja je pre četiri godine ležala u GAK “Narodni front”.

I dalje se ništa nije promenilo.

Ovim povodom pozvali smo, i pisali direktoru GAK “Narodni front”, doktoru Željku Mikoviću, ali odgovore nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, smeđa voda sa česme ne čudi, s obzirom na činjenicu da se GAK “Narodni front” od 1955. nalazi u ovoj zgradi, u centru Beograda, u Ulici kraljice Natalije, a objekat je podignut još 1926. godine.

Sanatorijum, „Ozna“, pa porodilište

Podsetimo, pre više od godinu dana, u martu 2023., najavljeno je da će najveće porodilište u regionu, GAK „Narodni front“, biti konačno preseljeno na Bežanijsku kosu. Ovaj plan ponovila je ministarka zdravlja Danica Grujičić i u januaru ove godine, kada je izjavila da izgradnja nove bolnice kreće u drugoj polovini 2024, a ranije je naglasila više puta da je zgrada u kojoj je GAK “Narodni front” – neadekvatna.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

Prema procenama Ministarstva za javna ulaganja, izgradnja nove bolnice na 40.000 kvadrata, mogla bi da počne tek krajem ove godine.

Pročitajte još:

Inicijativa za većom zgradom, kapacitetima, boljim uslovima i selidbom u novi prostor, postoji već čitavu deceniju.

“Ideju o preseljenju Fronta sam implementirala još 2014. i 2015. kada je kancelarija pri Vladi opredelila čak i sredstva za tu namenu. Međutim, od tada se ništa nije pomerilo sa mrtve tačke. Tu se obavljaju rizične i komplikovane operacije, rade se skrininzi, procedure vantelesne oplodnje i porođaji, sve u zgradi staroj 97 godina, koja je rekonstruisana tri puta do sada. Naša ideja bila je samo da se porodilište što pre iseli iz te ulice jer su za mame i bebe neophodni daleko bolji uslovi, posebno što je u Frontu smeštena i intenzivna neonatalna nega”, ispričala je ranije za Nova.rs prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva i nekadašnja direktorka ove ustanove.

Snežana Rakić Foto: N1

Nekad je u ovoj zgradi bio sanatorijum.

“Kasnije je bila smeštena ‚Ozna‘, a potom porodilište. Zgrada se sastoji od pet objekata koji su dograđivani u međuvremenu, pa možete da zamislite kako to sve izgleda i koliko je neadekvatno i nekomforno za posao koji lekari obavljaju, ali i za pacijente“, opisala je prof. dr Rakić u razgovoru za naš portal.

Građanima međutim najviše smeta činjenica da u okolini ove bolnice nema mesta za parking. To je veliki problem pre svega za porodilje koje sa bebama napuštaju ovu ustanovu, a ne mogu da hodaju kilometrima do prvog parking mesta gde ih čeka prevoz do kuće.

***

BONUS VIDEO: Ginekologija Narodni front – razgovor sa glavnom medicinskom sestrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare