U KCV 14 pacijenata, najmlađi pacijent otpušten

Društvo 25. mar. 202010:13
Podeli:
koronavirus kcv
Foto: N1

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se od koronavirusa leči 14 pacijenata, a najmlađa pacijentkinja koja je se lečila u toj zdravstvenoj ustanovi, otpuštena je na dalje kućno lečenje, rekla je direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić.

Od 14 pacijenata koji se leče, četiri je u teškom, kritičnom stanja i nalaze se na mehaničkoj ventilaciji, rekla je Stokićeva za TV Prva i dodala da je kod jednog pacijenta, s obzirom na promene koje su se desile, primenjen i postupak hemodiljalize.

Ona je potvrdila da je najmlađa pacijentkinja koja se lečila od koronavirusa otpuštena na dalje kućno lečenje.

„Reč je o našoj najmlađoj pacijentkinji koja je lečena na Infektivnoj klinici sa insulin zavisnim oblikom šećerne bolesti. Ona je otpuštena i svoje lečenje će nastaviti u kućnim uslovima u samoizolaciji i pod strogim nadzorom odgovarajućih službi uključujući i infektologa“, rekla je Stokićeva.

Naglasila je važnost primene mera samozaštite, uključujući nošenje maski i rukavica, pranje ruku kao preventivnih mera i ono što je najznačajnije, to je, kaže, zabrana rukovanja, grljenja i ljubljenja.

Kako je rekla, mere samoizolacije su jako važne u sprečavanju daljeg oboljevanja.

„Apelujem na sve one ljude koji su u samoizolaciji da ne krše tu meru”, rekla je Stokićeva i pozvala građane da poštuju sve mere zaštite.

Navela je da je važno da nema okupljanja, jer je tada mogućnost za prenos virusa povećana.

„Morate pomoći nama zdravstvenim radnicima da prevencijom sprečimo povećanje broja obolelih”, zaključila je Edita Stokić.