U centru Beograda je večeras održan skup podrške i solidarnosti sa ženama u Iranu koje danima protestuju nakon ubistva mlade Iranke od strane policije jer nije pravilno nosila hidžab.

Skup je počeo oko 19 časova, a okupljenima su se obratile osobe iz javnog života, među kojima su govorile Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, novinarka i urednica Jelka Jovanoviću, Tamara Tripić, ali i koopredsednica stranke Zajedno i univerzitetska profesorka dr Biljana Stojković.

Biljana Stojković je istakla da je hrabrost iranskih žena „neverovatna“ jer „one goloruke idu u borbu za svoje živote“, te da pred tom činjenicom možemo samo „nemo da stojimo“.

„Ovo nije okupljanje za spasavanje iranskih žena, jer mi to ne možemo da uradimo, ali možemo da od njih učimo kako se bori za svoju slobodu, znamo, gledamo i učimo od njih kako se treba boriti“, poručila je Stojković.

Stojković se osvrnula i na jučerašnji protest ispred „Informera“, koji je objavio intervjuu sa serijskim silovateljem, i istakla a je to bila reakcija na normalizovanje silovanja od strane tabloida.

„Trend u svetu je represija nad ženema, od zabrane abortusa u Americi do nametanja hidžaba u Iranu“, rekla je Stojković.

Ona je pozvala okupljene da dođu i na protest Ženske solidarnosti u subotu ispred „Informera“ na Terazijama, kao i na protestni skup u nedelju ispred Ambasade Irana u Beogradu.

„Mi upravo želimo da se ova priča drži u javnosti i da uvek budemo na oprezu“, poručila je Stojković.

Koopredsednica stranke Zajedno je ocenila da smo „počeli da pravimo jedan ozbiljan ženski krug solidarnosti“.

„U toj borbi dozovljeno je biti očajan, uplašen, besan, dozovljeno je čak i šutiranje u dupe, to ću morati ovde da kažem, to nije zabranjeno, to je odgovor na repsresiju“, rekla je Stojković .

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra istakla je na skupu da ono što preti Irankama, zapravo preti da se desi svim ženama u svetu.

Državna policija koja je ubila tu ženu u zatvoru je samo deo kontinuma policija koja nas kontrolišu, ocenila je Ignjatović.

Ona je podsetila da su u Srbiji od početka godine ubijene 23 žene.

„Više je nego važno da se solidarišemo sa ženama Irana, Amerike i drugim državama u kojima se zabranjuje abortus, da smo solidarni sa svim ženama kada desno orijentisane političke partije ‘atakuju’ na naše slobode i živote“, poručila je Ignjatović.

***

BONUS VIDEO – Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)