Foto: EPA-EFE/STR/Vesna Lalić/Nova.rs

Koopredsednica stranke Zajedno i univerzitetska profesorka dr Biljana Stojković najavila je večeras da će u Beogradu ispred Ruskog cara u četvrtak 29. septembra sa početkom u 19 časova biti održan skup podrške ženama u Iranu.

Stojković je za portal Nova.rs navela da ne postoji veća hrabrost od ove koju vidimo, a to je „borba golim rukama za sopstvenu slobodu“.

„Uz takvo herojstvo moramo stati zadivljeni i nemi“, izjavila je Stojković za naš portal.

Profesorka Stojković je ocenila da su ženska prava ugrožena u čitavom svetu, počevši od SAD-a i zabrane abortusa do prisilnog hidžaba i marame u islamskim zemljama.

Koopredsednica stranke Zajedno je istakla da i u Srbiji „jačaju klerikarne strukture“ koje najavljuju ograničavanje sloboda, a sama društvena atmosfera se kreće u smeru koji će „žene nadalje sputavati u donošenju odluka o sopstvenim životima“.

„Umesto porasta učešća žena u javnom životu, mi imamo porast femicida i pokoravanja žena“, rekla je Stojković za portal Nova.rs i poručila:

„U četvrtak ćemo slaviti hrabrost žena Irana, ali ćemo i govoriti o tome kakvo je stanje u našoj državi i društvu. Obratiće se žene iz javnog života koje imaju šta da kažu na ove teme.“

****

BONUS VIDEO – Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare