Foto:privatna arhiva

FLEX program besplatne razmene za srednjoškolce sa Amerikom u Srbiji postoji od 2005. godine (do 2015. zvao se A-SMYLE), a na njemu je do sada učestvovalo preko 750 učenika.

Preko ove stipendije Vlade SAD u razne krajeve Amerike ovog avgusta putovaće 43 učenika iz cele Srbije, a novi ciklus testiranja za školsku 2022-2023. godinu počinje već ovog septembra. Više informacija o programu na ovoj adresi.

,,Može zvučati čudno, ali 15 godina kasnije, i dalje imam isto mišljenje – na razmenu sam otišao kao dečak, a sa razmene sam se vratio kao odrastao čovek“, prenosi Miloš Radovanović, alumnista druge generacije tadašnjeg A-SMYLE, a sadašnjeg FLEX programa. Miloš je proveo jednu akademsku godinu (2006-2007) u gradiću Penrouz u Koloradu, a već osam godina radi u Srbiji kao stručnjak za marketing mobilnih igara i aplikacija.

Foto:privatna arhiva

Godinu dana nakon Miloša, stipendiju dobija Tara Đelić Pešić koja je danas nosilac trostrukog master zvanja, jednog iz engleskog jezika i dvostrukog iz demokratije i ljudskih prava. Tara prenosi da je jedan od ciljeva ovog programa osnaživanje mladih osoba da razvijaju svoje ideje i da je program učinio upravo to.

„Kod mene se to manifestovalo kao spremnost na sve – na inicijativu, volontiranje, da se uradi nešto više od onoga što bi konvencionalno trebalo i da se preuzme na sebe ono što drugi možda ne žele“, navodi Tara.

Foto:privatna arhiva

Teodora Dunčić, marketing menadžerka u jednoj IT firmi, o odlasku u SAD, maštala je još u osnovnoj školi. Njen san se ostvaruje 2009. godine, kada odlazi u Ber, Delaver, i tamo upoznaje svoju američku porodicu i prijatelje sa kojima je ostala vrlo bliska. „Posetili su Srbiju nakon mog povratka, čak su i bili na mojoj porodičnoj slavi kod bake i deke u Vranovu“, priseća se Teodora.

Kroz sve priče alumnista ovog programa razmene prožimaju se odrastanje, ljubav, deljenje svoje i upoznavanje američke kulture, sticanje nove porodice i prijatelja, i pregršt zanimljivih iskustava.

Foto:privatna arhiva

Trenuci u kojima alumnisti saznaju da su dobitnici stipendije često su trenuci za koje tvrde da su im zauvek promenili život.

„Kulturne barijere postojale su sa obe strane, ali zadržala se ona iskrena ljubav i briga koju imamo jedni za druge“, priseća se Tara, a Miloš dodaje da je njegov odnos sa vršnjacima bio fenomenalan – dobio je nagradu za izvrsnost na akademskom polju, zaljubio se u američki fudbal i briljirao u košarci.

Teodora je tokom boravka u Americi bila član mnogih klubova i vannastavnih aktivnosti, a kao najdraži uspeh izdvaja da je dobitnica Predsedničke nagrade za volonterski rad od strane tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

Foto:privatna arhiva

„Po povratku iz Amerike znala sam da ću raditi sa inostranstvom; danas radim kao deo firme koja posluje u preko 17 različitih zemalja i ima samo internacionalne klijente“, dodaje Teodora. Na Taru je upoznavanje nove kulture ostavilo toliki utisak da, kao što tvrdi, nije slučajnost to što se bavi kulturnom inteligencijom i što želi da doprinese interkulturnoj komunikaciji u naučnom smislu. Miloš prenosi kako ga je ovo naučilo da granice ne postoje, da čak i kada dođe do tačke za koju misli da je granica, shvata da postoji još toliko toga što može postići.

Na pitanje da li bi FLEX program preporučili mladima, odgovor je bio jednoglasno „Da!“, a Miloš je dodao: „Ako iz perspektive tinejdžera priče o ličnom razvoju, napretku, širenju vidika i slično nemaju smisla, prilika da godinu dana besplatno živiš i školuješ se u Americi sigurno ima smisla“.

Teodora svoje iskustvo naziva „avanturom života“, što je nesumljivo najbolji sažetak ovog programa!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare