Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je danas da je nestajanje plodnog zemljišta pitanje koje društvo mora neodložno i sa punom odgovornošću da rešava.

Kako ze navodi u saopštenju tog ministarstva, Trivan je na današnjem skupu u Novom Sadu, koji je održan povodom obeležavanja 17. juna, Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše rekao da se zemljište treba razumno koristiti i čuvati „najbolje moguće“.

„Pošumljavanje je nabolji način da sačuvamo zemljište, sprečimo njegovo devastiranje i pretvaranje u neplodna područja, i tako istovremeno sačuvamo vazduh, biodiverzitet, i samog čoveka“, ocenio je Trivan i dodao da će Ministarstvo nastaviti sa akcijama pošumljavanja.

Na manifestaciji koju je to ministarstvo organizovalo sa ciljem da podigne svest javnosti o uzrocima i posledicama nemarnog i neodgovornog odnosa prema zemljištu, predstavljene su aktivnosti koje su realizovane po pitanju dezertifikacije i suše na nacionalnom i u medjunarodnim okvirima.

„Ministarstvo je započelo izradu Nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta i ublažavanja posledica suša koji ima za cilj utvrđivanje činioca i neophodnih praktičnih mera za sprečavanje dalje degradacije zemljišta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je izradjen „Izveštaj o primenjenoj metodologiji i identifikaciji ciljeva za uspostavljanje neutralnosti degradacije zemljišta u Srbiji“, kojim su definisani ciljevi za dostizanje Neutralnosti degradacije zemljišta, a u februaru je dostavljen Sekretarijatu Konvencije.

Izradjen je i dokument „Inicijativa za sušu, Srbija – Preporuke za izradu Nacionalnog plana za sušu“, u aprilu dostavljen Sekretarijatu Konvencije, koji predstavlja informativni vodič za bolje razumevanje suše u Srbiji, ali i za uspostavljanje neophodne složene organizacione strukture, uz preporuke i smernice za dalji razvoj nacionalnih politika za upravljanje sušom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare