Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dejan Zejnula sumnja da je njegova supruga preminula pošto je beogradska Hitna pomoć na intervenciju stigla tek posle njegovog drugog poziva, a odbijaju da mu dostave tonski zapis razgovora sa lekarom koji je toga dana bio dežuran u kol centru. Dejan za Nova.rs kaže da je posle pet meseci borbe sa Hitnom pomoći oko dostavljanja medicinske dokumentacije njegove supruge, bio primoran da podnese prekršajnu prijavu protiv te institucije i njenog direktora, a zaprećena novčana kazna ide i do milion dinara.

Dejanova supruga M.B.  preminula je 19. aprila u Urgentnom centru u Beogradu, gde je dovezena tek posle njegovog drugog poziva Hitnoj pomoći. Nova.rs detaljno je izveštavala o okolnostima koje su pratile ovaj slučaj, pošto nam je Dejan u junu otkrio da sumnja u obučenost lekara iz kol centra, protiv koga je podneo krivičnu prijavu za teško delo protiv zdravlja ljudi.

Pročitajte još:

Pošto već pet meseci ne uspeva da dođe do fono zapisa razgovora sa dežurnim lekarom koji je primio njegove pozive kobnog dana, obratio se Zaštitniku građana, iz čije kancelarije su ga posavetovali da se pozove na Zakon o pravima pacijenata, i podnese prekšajnu prijavu protiv Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu i njegovog direktora Gorana Čolakovića.

„Hitnoj pomoći preti milionska kazna“

„Obraćao sam se Hitnoj pomoći i tražio fono zapise nekoliko puta otkada sam pričao sa Nova.rs, ali nikakav odgovor do danas nisam dobio. U dopisu sam jasno dokazao da se fono zapis smatra ostalom medicinskom dokumentacijom, naveo članove zakona na koji se pozivaju u prethodnom njihovom odgovoru koji to dokazuju, niko mi ne odgovara.

Zakon o pravima pacijenta za ovo što oni rade predviđa kaznu do milion dinara“, ispričao nam je Dejan i dostavio dokaz da je 27. avgusta preduzeo novi pravni korak, i nadležnom sudu podneo prekršajnu prijavu protiv Hitne pomoći zbog nedostavljanja medicinske dokumentacije.

Foto: Privatna arhiva

 

Zakon o pravima pacijenata u članu 23. na koji se naš sagovornik poziva, kaže da pacijent, odnosno njegov zakonski zastupnik ima pravo na kopiju medicinske dokumentacije i snosi neophodne troškove izrade kopije medicinske dokumentacije.

„Izvodi, odnosno kopije medicinske dokumentacije za umrlog člana porodice mogu se dati punoletnom članu uže porodice, odnosno zakonskom zastupniku, na njegov zahtev, radi ostvarivanja zakonom utvrđenih prava“, stoji u Zakonu. U članu 44. se propisuju visoke novčane kazne za kršenje prava iz člana 23., koje se kreću od 300.000 do čak milion dinara.

Foto: Printscreen/paragraf.rs

Sa druge strane, njegov zahtev za dostavljanje ili preslušavanje Hitna pomoć je ranije odbila sa obrazloženjem da se tonski zapis dostavlja samo na zahtev suda ili policije, „jer bi u suprotnom postojala opasnost od nestručnog tumačenja snimka, što bi ugrozilo zaštitu lekara, a posebno zato što lekar u kol centru nije u prilici da se lično uveri u stanje pacijenta na licu mesta“.

Zašto Dejan insistira na preslušavanju fono zapisa razgovora?

Upravo je ono što se događalo „na licu mesta“ sporno za Dejana, pošto on tvrdi da je lekaru u kol centru odmah naglasio da je njegova supruga ranije bolovala od plućne tromboembolije, stanja koje zahteva hitnu reakciju lekara.

Pošto joj je 19. aprila teško pozlilo, Dejan je pozvao Hitnu pomoć, ali od lekara u kol centru dobija savete za koje sumnja da su nestručni.

Pročitajte još:

Kako stoji u transkriptu razgovora sa kol centrom Hitne, koji je Dejan dobio od zdravstvene inspekcije, posle razgovora o simptomima njegove supruge i njegovih navodnih reči da “nema bolova”,  usledio je savet lekara koji se javio na njegov poziv da supruzi pomogne da legne i da joj „malo podigne noge“, jer je sigurno pao pritisak.“

„Ja sam tada, u toj gužvi, poslušao  uputstvo, iako sam kasnije shvatio da je to opasno za one kod kojih može da bude embolija u pitanju. Da podignem noge nekome kome bi mogao da krene tromb – pa to može da ubrza emboliju“, ispričao nam je u junu Dejan Zejnula.

Foto: Privatna arhiva

Danas jednako istrajava na tome da je od ključnog značaja da presluša tonski zapis.

„Primetio sam da su u transkriptu izostavljene najmanje dve rečenice, i iz tog razloga želim da uporedim transkript sa fono zapisom, jer sumnjam da postoji još dokaza o datim simptomima koji su upućivali na urgentno stanje. Kako već posedujem transkript, ne postoji razlog da mi se odbije davanje istog dokumenta samo u original, odnosno tonskoj formi.

Podsećam da je prošlo sat vremena od prvog poziva do dolaska Hitne pomoći po moju suprugu, koja je ranije bolovala od plućne trombolembolije, a upravo je to informacija koju sam dao lekaru koji je odgovorio na moj poziv, a koju je on ignorisao, o čemu svedoči transkript razgovora“, objašnjava Dejan Zejnula, i naglašava da i pet meseci posle kobnog događaja, ne odustaje od toga da traži pravdu za svoju preminulu suprugu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare