Foto: FoNet/Kabinet premijera /Slobodan Miljević

Epidemiološka slika nije pogoršana, već je i dalje nesigurna, ocenio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović, dodajući da je u najvećem delu Srbije situacija pod kontrolom, što očekuje ubrzo da će biti slučaj i s Jablaničkim i Pčinjskim okrugom.

Tiodorović je kazao da su i u Vranju i Leskovcu, gde su se u fabrikama pojavila lokalna žarišta, preduzete mere koje se sastoje od sveobuhvatnog protivepidemijskog rada.

Kada je u pitanju „Jura“ u Leskovcu, gde je zaposleno 2.850 radnika, do ovog trenutka obrađeno je nešto više od 1.300 testova, od čega su samo 23 pozitivna, rekao je Tiodorović i dodao da će danas i sutra biti obrađeno od 500 do 700 ljudi.

„Odmah ćemo pozitivne prebaciti ili u kovid ili u privremenu kovid bolnicu. Brzo ćemo i kontakte pronaći, a to je vrlo važno, jer mnogi radnici žive u selima, a tamo žive zajedno po dve, tri generacije i zato je važno da odvojimo mlade koji su zaraženi od starijih koji su najugroženiji“, rekao je Tiodorović.

U Vranju se pojavilo lokalno žarište u fabrici proizvodnje nameštaja „Dodić“ u kojoj je zaposleno 250 radnika, a kako kaže Tiodorović, testiranje svih zaposlenih biće danas i sutra završeno.

„Došlo je do malog opuštanja, pa negde i više. Od opuštanja nam treba jedno desetak, 12 dana da testiramo kako smo se ponašali i da li smo bili odgovorni. Ako budemo imali porast, ne veliki, blagi porast, onda ćemo vratiti određene mere i to ne na teritoriji cele zemlje, već pojedinim delovima“, navodi epidemiolog.

Kako kaže, vraćanje propisanih obaveznih mera za sada nije potrebno, ali je u svakom slučaju nošenje maski potrebno i pokazuje odgovornost građana, kako prema samima sebi, tako i prema drugim ljudima sa kojima dolazimo u susret.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar