kolektivni imunitet
Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, rekao je jutros da se potpuno smirivanje epidemiološke situacije može očekivati na leto, ali pod uslovom da vakcinišemo 3 miliona ljudi. On je naveo i da na sutrašnjem Kriznom štabu verovatno neće doći do popuštanja mera, jer raste broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

„Raste nam broj prvih pregleda u kovid ambulantama, i još se javljaju porodične infekcije. Ima celih zaraženih porodica. Usled ovog lepog vremena je došlo do većeg opuštanja u smislu da nisu poštovali svi sve mere“, najmanje jedan i po, dva metra razdaljine napolju i nošenje maske i dezinfekcija ruku u zatvorenom prostoru. To nam može dati verovatno blagi porast ili održavanje situacije na ovom sadašnjem nivou – kazao je prof. d Tiodorović za RTS i dodao da se i dalje vidi da kovid bolnice imaju veliki broj pacijenata.

Rekao je da je siguran da je ceo medicinski deo Kriznog štaba protiv popuštanja mera, a nada se da tako misle i ostali u štabu.

„Ovo je psihološki važan problem. Traje predugo. Održavanje situacije na ovom nivou je veoma bitno i zbog vakcinacije, važno je da imamo kontrolisanu situaciju sa trendom pada oboljevanja“. kazao je on. Na pitanje kada izlazimo iz krize, pominje leto, ali uz jedan uslov.

„Ako bi vakcinacija išla još brže i obuhvatnije, ako vakcinišemo 3 miliona ljudi i smirimo situaciju, onda bismo na leto mogli potpuno da izađemo iz nje. Imali bismo kontrolisanu situaciju, imali bismo sporadična oboljenja, ali ćemo moći da idemo na letovanje“, kazao je prof. dr Tiodorović. Kaže da oko novih sojeva nema novosti, osim što se sada priča da je južnoafrički soj možda malo opasniji nego britanski, ali je istakao da vakcine koje imamo štite.

„Da se razumemo, u svetu sada cirkuliše preko 100 novih sojeva, bar po onome što objavljuju naučnici. Možemo reći da su vakcine koje mi primamo dosta dobra zaštita i da se oko toga ne treba brinuti. Nema raloga za paniku, ali ima za oprez“, objasnio je prof. dr Tiodroović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare