Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u toku masovna vakcinacija protiv koronavirusa. Pošto deo građana vakcinu dobija na privremenim punktovima posebno organizovanim samo za vakcinaciju, pitanje koje se postavlja je ko prati njihovo stanje posle prrimanja vakcine.

Na ovo pitanje odgovara dr Milica Ljubisavljević, specijalista opšte medicine i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona podseća da se i sve druge vakcine koje građani primaju u odraslom dobu dobijaju posle konsultacije i pregleda izabranog lekara u službi opšte medicine, jer izabrani lekar kontinuirano prati pacijenta i ima najbolji uvid u njegovo zdravstveno stanje.

„Uloga opšte medicine je pre svega preventivna i ovo je važan deo našeg posla. Kako je sada neophodna brza i masovna vakcinacija, ona se obavlja na za to određenim punktovima, nezavisno od izabranog lekara. Tamo se naravno nalaze lekari, poslati iz različitih ustanova, koji pregledaju građane, uzimaju anamnestičke podatke o njihovim bolestima, terapiji koju primaju i alergijama, a zatim odlučuju o tome da li postoje prepreke za vakcinaciju“ objašnjava.

Posle vakcinisanja, građani se, prema njenim rečima, zadržavaju do pola sata na posmatranju, za slučaj da se javi neko neželjeno dejstvo vakcine i ta stanja se zbrinjavaju odmah na licu mesta.

„Ipak, uloga izabranih lekara opšte medicine je i kod vakcine protiv kovida jako važna. Veliki broj naših pacijenata pre nego što se i prijavi za vakcinaciju dolazi kod nas da se konsultuje oko toga da li treba da se vakciniše i kojom vakcinom. Takođe, za sve tegobe koje se jave nakon vakcinacije, osim onih neposredno nakon davanja vakcine, oni se javljaju svom lekaru“ naglašava.

Kada je u pitanju praćenja neželjenih dejstava vakcina, i to svih, a ne samo ove protiv koronavirusa, dr Ljubisavljević navodi da je obaveza izabranih lekara da svaku promenu zdravstvenog stanja za koju sumnjaju da je nastala kao posledica vakcinacije prijave nadležnom zavodu za javno zdravlje i Agenciji za lekove i medicinska sredstava, a moguće je prijaviti neželjeno dejstvo i direktno proizvođaču.

„Svaki proizvođač daje navedena sva neželjena dejstva vakcine koja su primećena u prethodnim fazama kliničkog istraživanja (to su javno dostupni podaci), pa je to nešto što očekujemo kod pacijenata i na šta mislimo kada ih pratimo“ ističe ona.

Najčešća su, prema njenim rečima, blaga neželjena dejstva  kao što su bol, crvenilo ili otok na mestu uboda, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima, povišena temperatura i dijareja. Svi oni se, kako dodaje, obično javljaju u prvih nekoliko dana nakon vakcinacije.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare