Mijomir Pelemiš i Branislav Tiodorović Foto:Goran Srdanov/Nva.rs

Krizni štab danas je održao sednicu na kojoj je odlučeno da se većina postojećih mera - ublaži. Okupljenima se nakon završene sednice obratila ministraka Darija Kisić Tepavčević koja je rekla da je na osnovu učestalosti obvoljevanja i umiranja evidentno smirivanje epidemiološke situacije.

Kao najvažnija mera koja je danas ukinuta, svakako je važenje kovid propusnica koje prestaje od subote.

PROČITAJTE JOŠ

Nošenje maski u zatvorenom  prostoru ostaje na nivou preporuke, ukida se ograničenje broja ljudi koji mogu prisutvovati javnim skupovima u zatvorenom prostoru.

Od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade u svom normalnom režimu.

Mera obavezne izolacije obolelih od Koronavirusa, ostaje na snazi, i trajće, kao i do sada, 7 dana.

Usvojena je preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju, a odnosi se na  sve starije od 18 godina. Uvodi se dodatna buster doza, i to 5 meseci nakon prve primljene. Ova odluka se preporučuje kod onih  sa većim rizikom, a to su stariji od 60 godina i hronični bolesnici.

Kada je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju, sve posotojeće mere ostaju na snazi, a to podrazumeva dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, kao i serološki test, pri ulasku u zemlju.

Komentarišući odluke kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević, rekla je da će se nastaviti sa praćenjem situacije, i da će se, ako se ukaže potreba, ponovo uvesti kovid propusnice, ali u postojećim epidemiološkim uslovima, ne postoje preduslovi da se ova mera zadrži.

***

BONUS VIDEO: Branislav Tiodorović o vakcinaciji i zaražavanju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare