Pariz Francuska kovid propusnice
Kovid propusnice u Parizu Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nakon više meseci primene kovid propusnica, Krizni štab za borbu protiv koronavirusa danas je na sednici odlučio da one budu ukinute i samim tim ublaži epidemiološke mere u Srbiji.

Na osnovu ucestalosti oboljevanja i umiranja imamo smirvanje situacije. Vidimo da su bolnice počele da se vraćaju u normalni rezim rada To su pokazatelji  koji nu uslovili da dodje do ublazavanje mera.

 

Kovid propusnice uvedene su u oktobru i važile su za ugostiteljske objekte, kockarnice i kladionice.

Svi koji su poslednjih nekoliko meseci hteli da idu u restoran ili kafić posle 20 časova, to su mogli da učine samo ukoliko imaju propusnicu, odnosno ako su vakcinisani ili imaju test.

Pre nekoliko dana pojedini članovi Kriznog štaba najavili su da će na ovoj sednici one biti ukinute jer je sadašnji način primene „izgubio smisao“.

„Mišljenja sam da su kovid propusnice sa primenom od 20 časova, izgubile svaki smisao jer se uglavnom ne poštuju. Medicinski deo Kriznog štaba je bio i ostao na stanovištu da samo kovid propusnice 24 časa imaju smisla“, rekao je Tiodorović ranije za portal Nova.rs.

Inače, ispravna kovid propusnica podrazumevala je potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariju od sedam meseci ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji je validan 48 sati.

Takođe je za propusnicu važila i potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci.

Kovid propusnica je bila ispravna i ako je građanin posedovao pozitivan test na antitela, ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Bonus video – Prva noć kovid propusnica u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare