Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Luksuzno naselje Beograd na vodi, po svemu sudeći, i nije baš toliko luksuzno kako se na prvi pogled čini. Luksuzna je tamo samo cena. Tokom prethodnog perioda, portal Nova.rs razgovarao je sa nekoliko stara ovog luksuznog naselja, koji su navodili da su ogromnu količinu novca morali da daju naknadno kako bi renovirali svoje nekretnine, "krpili rupe", ili sprečavali poplavu.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od stara ovog naselja kvadrat svog doma platio je po ceni većoj od 3.000 evra, a od ulaska u stan, njegovi problemi ne prestaju. Zbog loših radova, kako je svojevremeno pričao za Nova.rs, morao je da dodatno investira u nekretninu nekoliko hiljada evra, a kako navodi, među glavnim problema jeste održavanje zgrade – koga praktično nema.

„Održavanje se plaća u zavisnosti od kvadrature, ako imate stan od 60 kvadrata – održavanje plaćate 60 evra. To održavanje možda i ne bi bilo problem, da ono postoji. Lift, zgrada, garaža, zidovi, sve je u lošem stanju. Zbog toga smo pokušali da smenimo upravnika zgrade, a koga imenuje generalni direktor Beograda na vodi, međutim, on dosad nije sazvao nijednu sednicu, verovatno kako bi se izbegla tema brojnih anomalija u zgradi. Stanari su se zbog toga i samoinicijativno okupljali, a najveći problem je to što tek polovina stanara živi u zgradi, pa mi nezadoljni ne možemo da ispunimo kvorum od dve trećine“, rekao je ovaj stanar svojevremeno.

On  je istakao tada i da ima neka saznanja da ni ne planiraju da isprave greške.

„Prilikom kupovine stana, vi imate naredne dve godine garanciju na stan. Imam neka saznanja da im je zapravo namera da rešavanje problema oduže da prođu te dve godine, pa da onda kažu da sami regulišemo troškove radova“, rekao je stanar.

On je u ispovesti ispričao za Nova.rs rekao da je od kupovine stana naišao na brojne probleme. Zidovi su krivi, garaža plavi, liftovi su u lošem stanju, a tako i sama zgrada.

Foto: Privatna arhiva

Oseća se miris fekalija

Jedan od stanara, koji je insistirao na anonimnosti, a čiji je identitet poznat redakciji, svojevremeno je u razgovoru za naš portal istakao da samo želi da upozori građane da se ne zalete kao on, i da dobro razmisle da li zaista žele da kupe stan u ovom luksuznom kvartu, jer se on oseća prevarenim.

Stan je kupio u nameri da tamo živi, ipak, po useljenju u isti naišao je na poprilično velike probleme sa kojima se mesecima bore.

„Čim smo ušli u stan, imali smo šta da vidimo. Zidovi su bili krivi, bukvalno talasasti, zbog toga smo morali dodatno da ulažemo, odnosno da spustimo plafon, jer drugačije nije bilo moguće da se sredi. Pločice u kupatilu, takođe, krive. Zatim, u kuhinji, kroz aspirator ulazi u stan miris kuvanja i smrad od cigareta iz drugih stanova, kao i kupatilu kroz ventilaciju se često oseća miris iz kanalizacije tj fekalija. Ventilacija koja se obično pali u 8:00 i gasi u 22:00 proizvodi nesnošljivu buku. Do sad smo dobijali objašnjenje da je to ’normalan rad’, da je sve po standardu, ali bez rešenja problema“, rekao je ovaj stanar.

Sem problema sa stanom, navodi i da je i sama zgrada, relativno nova, u lošem stanju.

„Zidovi su izgrebani, liftovi u katastrofalnom stanju, a protivpožarni alarm im se svako malo pali“, rekao je on za Nova.rs.

Možda najveći problem je plavljenje garaže prilikom obilnih kiša.

„Nakon kišnih dana dolazi do plavljenja u garaži, ne samo parking mesta već i zidnih površina kao i prostorije između garažnog prostora i lift prostorije. Cena garažnog mesta je 18,000 EUR, garaža nije obezbeđena, niti pokrivena kamerama, pa se stoga dešavalo obijanje vozila, krađa kolica iz garaže. Usled plavljenja garaže i prostorija na -1 i -2, svako veče rade isušivači kako bi se suzbijala vlaga. Buka koju proizvode isušivači je tolika da je nemoguće komunicirati dok se nalazite u garaži“, rekao je on.

Stanar skupljao vodu u stanu cele noći

Kako je Nova.rs ekskluzivno objavila početkom novembra prošle godine, u zgradi „Park View“, koja se nalazi unutar kompleksa „Beograd na vodi“, izbila je tada poplava koja je izazvala štetu u više od 50 stanova. Našoj redakciji javio se stanar ove zgrade, koji je, kako kaže, celu noć skupljao vodu u stanu. Naveo je tada i da se problemi u „Beogradu na vodi“ javljaju neprestano.

„Non stop dolazi do nekih kvarova. Ja živim na 17 spratu i skupljao sam vodu celu noć. U mom stanu je voda curila kod bojlera, kod sudopere. I kao što se vidi na snimku koji ste objavili, kod bojlera u kupatilu. Dok sam video šta ću, kako ću, gde su ventili da zavrnem vodu, stan mi je maltene bio poplavljen. Nisam se setio da snimim. Da nisam bio kod kuće, ko zna šta bih zatekao“, rekao je on tada za Nova.rs.

„To su jutros kao rešili, ali čitava zgrada je užas. U garaži je vlaga po zidovima. Moleri dolaze na svakih 15 dana. Kreče, čiste, pa opet gletuju i sve tako u krug. Što se tiče kvaliteta, generalno je katastrofa. Na svu sreću u mom stanu nema oštećenja u stanu, jer sam reagovao na vreme. Znate kako, ovde je sve odrađeno ‘fuš’ što bi rekli. Prijatelj mi živi u zgradi preko puta, gde su one dve kule i bio sam na bazenu. Tamo je plafon ispucao od vlage, čak je skela bila postavljena tu, nešto su menjali. Sva glet masa je padala s plafona, verovatno od vlage“, dodao je on tada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare