Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Turski građevinski radinici koji su angažovani na izgradnji višespratnice na uglu Bulevara Mihaila Pupina i Ulica Džona Kenedija, protestovali su danas ispred gradilišta jer, kako kažu, njih 40 već tri meseca nije dobilo platu. Kako su objasnili za Nova.rs, još 30 njihovih kolega iz Turske koji rade na izgradnji Beograda na vodi ima isti problem.

Građevinski radnici – zidari i tesari iz Turske, okupili su se preko puta zgrade koju su do pre nedelju dana gradili, tražeći nadoknadu za svoj rad.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nas četrdeset je poslednju uplatu dobilo za novembar. Za decembar, januar i februar nismo dobili ništa. Onda smo od 2. marta prestali da radimo, stupili smo u štrajk”, kaže za Nova.rs jedan od turskih radnika Hasan Jašar.

Povezane vesti:

Objašnjava da su neki od njih u Srbiju došli da rade još pre 13, neki pre šest meseci i u početku je sve bilo u redu.

„Sad već tri meseca ne dobijamo ništa, ne možemo ni da pošaljemo novac porodicama, ni da se vratimo kući“, objašnjava.

Dodaje da im je za mart plaćen smeštaj u hostelu, a da nakon toga ne znaju kako će se sve odvijati.

Kako objašnjavaju radnici, u Srbiju su došli nakon što JE srpska firma Elita-cop angažovala tursku firmu Rail Tech, da za izgradnju višespratnice na uglu Bulevara Džordža Vašingtona i Bulevara Mihaila Pupina, obezbedi radnike.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Sad ne znamo ko nam duguje novac, firme prebacuju odgovornost jedna na drugu”, tvrde radnici.

Do pre dva dana, oko 30 građevinskih radnika iz Turske protestvovalo je u Beogradu na vodi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„I njima plate kasne tri meseca. Takođe su u Srbiju došli preko iste turske firme Rail Tech kao građevnisku radnici u Beogradu na vodi, samo je u njihovom slučaju posrednik bila druga firma, iz koje su im juče obećali plate“, objašnjava Jašar.

Poručuje da će on i ostali radnici u njegovoj grupi štrajk nastaviti sve dok ne dobiju zarađen novac, kao i da će sa transparentima svakodnevno stajati preko puta gradilišta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare