Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tokm sutrašnjeg dana očekuje se nastavak konsultacija o epidemiološkim merama koje bi trebalo da budu na snazi od naredne nedelje, rečeno je za Nova.rs u Vladi Srbije.

Nakon sutrašnjih konsultacija, trebalo bi da saznamo koje mere će se primenjivati od ponedeljka od šest ujutro – da li će se nastaviti s postojećim merama ili će biti nekih izmena.

Sudeći prema nekim ranijim izjavama lekara iz Kriznog štaba, za njih nema dileme – mere bi trebalo nastaviti.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da svi iz medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, čiji je član, znaju dobro da ovih pet-šest dana pooštrenih mera „nije rešenje“ i da „nećemo imati rezultat posle, u nedelju ili ponedeljak, koji će nam reći sad možemo da popustimo mere“.

Krizni štab Foto: Vesna Lalić / Nova.rs

“Moraćemo sigurno da produžimo mere i u onoj sledećoj nedelji“, rekao je Tiodorović za TV Prva.

Sudeći prema najavama imunologa Srđe Jankovića, čekamo da vidimo da li će se desiti neko čudo.

“Ako se ne desi čudo, verujem da će te mere morati i da se produže”, rekao je Janković.

Ipak, svi znamo da polsednju reč, uglavnom, ne donose lekari.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi, ukoliko budu loši brojevi, mere koje su na snazi mogle da budu produžene za dan ili dva, kao i da će morati da se otvore kafići i restorani.

Prošli vikend prošao je isčekivanju odluka. Lekari iz Kriznog štaba i premijerka Brnabić imali su konsultacije i tada su odlučili o pooštravanju mera, ali smo na konkretnu odluku o tome kako će to pooštravanje izgledati morali da čekamo do utorka.

U utorak, 16. marta, konačno su nam saopštene mere koje su stupile na snagu dan kasnije i oričene su do ponedeljka.

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport…

Vlada nam je tada saopštila da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Ograničenje rada se ne odnosi na:

• Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.

• Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…

• Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.

• Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja …

• Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

• Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

• Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene, koje nam je Vlada tada poslala, su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram