Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Kliničko bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" traje bitka za svaku slobodnu postelju i zbrinjavanje pacijenta koji su u teškom stanju. "U ovom trenutku u našoj bolnici leči se i 25 dece, a glavni simptom je izuzetno visoka telesna temperatura. U odnosu na raniji period, sada je duži tok njihovog oporavka i sve je teža klinička slika", kaže za Nova.rs glavna sestra te ustanove Nataša Bogunović.

Primetan je rast broja dece među hospitalizovanima, a naša sagovornica objašnjava da je reč o deci od predškolskog uzrasta, pa do puberteta.

Bogunović objašnjava da je osoblje ove bolnice kroz godinu dana pandemije videlo pacijente svih godišta. Ipak, među obolelima je sve više onih uzrasta od 30 do 40 godina.

„Stanje je zaista teško, svakodnevno imamo veliki broj prijema. Klinička slika pacijenata je teža nego u odnosu na ono što smo viđali u prethodnim krugovima, više od godinu dana. Sada imamo sve veći broj mlađe populacije sa dosta teškom slikom. Imaju obostrane pneumonije i potrebne su im velike količine kiseonika“, upozorava naša sagovornica i dodaje da je na lečenju ima i trudnica, a njima se posvećuje posebna pažnja.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kapaciteti su svakoga dana napregnuti do krajnjih granica.

„Svaki dan smo zabrinuti da li ćemo imati dovoljan broj postelja. Prepunjeni smo. Pacijenti odlaze kući, ali se njihove postelje odmah popunjavaju. Primamo pacijente i iz drugih gradova i svakodnevna je borba za slobodno mesto“,opisuje Bogunović.

Naša sagovornica poručuje da bi mere koje su sada na snazi trebalo produžiti, kako bi se sprečio dalji porast broja zaraženih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare