Dr Gavrilović o merama: Vrhunac licemerja, morbidna igrarija

Društvo 16. mar. 202116:4017 komentara
Podeli:
Anđela Gavrilović. Foto: Privatna arhiva

"Ko je bio disciplinovan, biće i dalje. Kažnjeni su nevini a nagrađeni sebični, nehumani, arogantni i ograničeni. Ovakve merice u ovom trenutku, a u svrhu podrške zdravstvenom sistemu su vrhunac licemerja i nebrige", tako najnovije mere Kriznog štaba komentariše doktorka Anđela Gavrilović, doktorka iz crvene zone beogradskog Kliničko bolničkog centra "Zvezdara". Naša sagovornica je i članica Izvršnog odbora udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Doktorka Gavrilović oštro secira i analizira sve ono što se dešavalo, sve ono što se moglo iako je je bilo zabranjeno. Sve ono što je na kraju doprinelo da poraste broj zaraženih i da se ponovo napune bolnice.

„Širom otvorene granice bez kontrole, spoznaja o žurkama, skijalištima, kafanama za probrane, otkrivanje spomenika, održavanje koncerata, puni autobusi samo su smejanje u lice narodu i lekarima“. primećuje naša sagovornica. Ona se osvrnula i na sva odlaganja i tenziju koja nam je proteklih dana priredio Krizni štab.

„Neizvesnost i sednice Kriznog štaba na svakih pet dana, to je morbidna igrarija nekompetentnika i alavih, nesavesnih vlastodržaca a narativ dobar-loš deo Kriznog štaba providan način da se ljudima zamažu oči da neko brine o njima“, smatra doktorka Gavrilović.

Ona napominje i šta je trebalo uraditi, kako preduprediti da ponovo imamo više od 5.000 zaraženih.

„Najpre je trebalo oštro demantovati i sankcionisati antimaskere i antivakcinaše, kojekakve „Slavice“ i teoretičare zavere, poturiti na potpis pristanak za lečenje o licnom trošku onima koji grubo krše protivepidemijske mere, zaposliti sve zdravstvene radnike sa biroa i napraviti paket pomoći privrednicima. Bilo je dovoljno vremena za sve bez prepunih bolnica i grobalja“, zaključuje doktorka Gavrilović.

Sledeća dva odlaganja Kriznog štaba su ključna

Nakon više odlaganih sednica i isčekivanja,konačno smo saznali nov mere. Sastanci lekara sa premijerkom, neizvesnost u tome su nam protekli vikend i ponedeljak. Vlada Srbije danas je konačno objavila detaljan spisak mera u borbi protiv koronavirusa, koje su donesene danas na predlog Kriznog štaba.

Mijomir Pelemiš Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Saopštenje prenosimo u celosti:

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od sutra, 17. marta 2021.godine do nedelje, 21. marta 2021. godine.

Od večeras, u 20 časova odnosno 21 čas biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport…

Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda. Kako je vikend uobičajeno neradan, bitno je naglasiti da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda.

• Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.

• Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…

• Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.

• Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja …

• Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

• Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.

• Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima i Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar