Olivera Zekić, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Televizije, kao i radio stanice, koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju od utoraka pa naredna dva dana predstavljaju svoje programske elaborate članovima Regulatornog tela za elektronske medije. Četiri TV stanice kojima se dodeli dozvola imaće je narednih osam godina, a pri odlučivanju o dodeli neće se gledati šta je koja kuća radila prethodih godina, tvrdi predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić. Drugi članovi REM-a podsećaju da bi morali to da uzmu u obzir, jer ih na to obavezuje zakon.

Predstavljanjem programskih elaborata počela je trka 14 televizija za četiri nacionalne frekvencije. Od onih koje su konkurisale prvo su se članovima Regulatornog tela za elektronske medije predstavili Tanjug i TV K1, koje su aplicirale zajedno.

Te dve televizije izdvajaju se svojim profesionalizmom i velikim brojem emisija sopstvene produkcije, rekla je generalna direktorka Tanjuga Manja Grčić predstavljajući njihov program, prenosi N1.

Napomenula je i da je firma „Tačno“ preuzela stotinu zaposlenih agencije „Tanjug“. Kao kvalitet televizije K1 istaknuto je to što ima filmski, serijski program i što planiraju da ulažu u takozvani „prajm tajm“, udarno televizijsko vreme, kao i u dokumentarni program, po ugledu na BBC.

Kada je došao red na pitanja, predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić zanimalo je zašto bi dozvolu trebalo dodeliti baš njima, a ne nekom drugom. Grčićeva je kratko odgovorila da misli da treba da je daju onome ko je zaslužuje, ali i da njih izdvaja kvalitetan program, kao i potencijal da odgovore na vanredne situacije.

Olivera Zekić, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Šta ih konkretno kvalifikuje za nacionalnu frenkvenciju želela je da zna i članica Saveta REM-a Judita Popović, budući da te dve televizije svoj program emituju tek dve godine.

Na to je reagovala predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić i naglasila da je ovo potpuno novi konkurs, da se neće gledati šta se dešavalo u prethodnih 16 godina i da potpuno iste šanse imaju televizije koje rade godinu dana, ili 15 godina.

Popović je na to odreagovala podsećanjem da je zakon propisao da se dosadašnji rad emitera ocenjuje, a to su prethodnih dana izjavljivali i drugi članovi REM-a.

Do konfrontacije dve predstavnice regulatornog tela došlo je ponovo i kada je Judita Popović htela da postavi još jedno pitanje predstavnicama Tanjuga i TV K1. Međutim, Olivera Zekić joj to nije dozvolila tvrdeći da je vreme isteklo. Na reči Popovićeve da takav pristup nije fer, Zekićeva je rekla da „predsednica daje i predsednica oduzima reč“.

Posle Tanjuga i K1 predstavilo se šest radio stanica, a u sredu pred Savet REM-a izlaze TV Pink, Vesti, TV Hepi, BK TV, UNA, Nova S i N1, a u četvrtak, Prva, B92, KCN, TV 2 i Kurir televizija.

Uslediće poseta delegacije REM-a medijima kako bi se uverili da li uslovi rada koje su naveli u elaboratima odgovaraju stanju medija u praksi, a odluku o tome koje četiri televizije će imati pravo na emitovanje u celoj Srbiji doneće u poslednjoj nedelji jula ili početkom avgusta.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović predao REM-u potpise da se Pinku i Hepiju oduzme frekvencija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar