Regulatorno telo za elektronske medije REM
Regulatorno telo za elektronske medije REM Foto:Nova S

U sredu je predviđeno da se započnu razgovori sa svim kandidatima koji su konkurisali za nacionalne frekvencije, i za televiziju i za radio. Oni će trajati tri dana, nakon čega će članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije obići studije i mesta odakle kandidati emituju program, nakon čega će se organizovati sednica Saveta REM-a, na kojoj će se odlučivati o tome koji kandidati ispunjavaju uslove i ko će od njih dobiti frekvenciju, što će se odlučivati tajnim glasanjem članova Saveta, navodi za Danas članica pomenutog tela Judita Popovića.

Na konkurs za dodelu četiri nacionalne frekvencije prijavilo se 14 televizija. Dok neke frekvenciju do sada nisu imale (N1, Nova S, UNA, K1, Tanjug, Kopernikus, BK, Kurir, Vesti), tu su i one kojima bi dodela frekvencije zapravo značila produženje već postojeće (Hepi, Pink, Prva, B92). Tu je i javnosti nepoznata TV2.

Kandidati će na sastancima u prvih 15 minuta obrazlagati zašto misle da bi baš oni trebalo da dobiju frekvenciju, nakon čega u trajanju od pola sata članovi Saveta REM-a će im postavljati pitanja. Oni su već podneli elaborate, koji, kaže Popović, predstavljaju „školski primer idealnog slučaja“.

„Svi obećavaju perfektne programske sadržaje koji su u skladu sa zakonom. Imajući iskustvo sa televizijama koje su unazad imale nacionalnu pokrivenost dovodi se u pitanje hoće li zaista da promene svoj način rada u budućnosti, tačnije u budućih osam godina. Značajnu ulogu će igrati i izveštaji REM-a u prethodnih osam godina, i oni će biti predmet pitanji i prosto mislim da je bitno da kažu kako će garantovati na koji način će raditi u daljem periodu“, navodi Popović.

Ona kaže da postoje zamerke i kršenja zakona koje se mogu uputiti onima koji su do sada imali nacionalnu pokrivenosti i dodaje da je skeptična kada su u pitanju očekivanja od njihove promene rada. Nada se da će do nekih odgovara javnost doći, kao i da je benefit to što će se videti kako se ko odnosi prema javnom interesu građana Srbije i zakonskim obavezama.

Deo javnosti problematizuje rad Pinka i Hepija, opisujući ih kao režimske televizije, odnosno televizije koje su u službi Aleksandra Vučića.

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je potpuno jasno da će ove Pink i Hepi i nakon ove konkursa imati nacionalnu pokrivenost. „Ako koristite javno dobro morate ga koristite u javnom interesu, a to je ustavom zagarantovano pravo za slobodno informisanje. Biće to stvar slobodnog sudijskog odlučivanja članova REM-a, odnosno onog ko će REM-u da došapne kako da odlući, tako da će to biti slobodno sudijsko odlučivanje Aleksandra Vučića“, smatra Milivojević.

Opširnije pročitajte na sajtu Danasa.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović predao REM-u potpise da se Pinku i Hepiju oduzme frekvencija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar