Foto:shutterstock

Studentska poliklinika u Beogradu saopštila je danas da se obustavlja zakazivanje za vakcinaciju HPV vakcinom.

„Zbog velikog interesovanja i već popunjenih svih termina za vakcinaciju, obustavlja se zakazivanje za vakcinaciju HPV vakcinom“, saopštila je Studentska poliklinika.

Podsetimo, od otkrivanja vakcine i početka vakcinacije 2006. godine, u svetu je dato 500 miliona doza HPV vakcine, a do sada nije zabeležen nijedan negativan efekat.

Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, a svake godine dijagnostikuje se kod novih 1.500 žena, dok više od 700 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, od koje štiti HPV vakcina. U našoj zemlji svakoga dana odnese dva života, a zarazi četiri. Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja.

Devetovalentna HPV vakcina koja predstavlja zlatni standard, daje se u domovima zdravlja širom Srbije o trošku osiguranja, a namenjena je deci od devet do 19 godina. Stariji, tačnije oni od 19 do 26 godina, od početla ovog meseca mogu da se vakcinišu besplatno u Studentskoj poliklinici.

***

BONUS VIDEO – Vakcinom protiv HPV virusa za 24h vakcinisano više od 120 studenata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare