Studenti koji traže smanjenje školarina blokirali su danas tokom dana saobaćaj u Nemanjnoj ulici postavaljući šatore ispred Ministarstva prosvete. Tokom protesta nisu uspeli da dođu ni do pomoćnika ministra prosvete Bojana Tubića, iako im je na početku protestu obećano da će ih on primiti. Saobraćaj u Nemanjinoj je odblokiran nešto posle 15 časova, a studenti su najavili da će ministru da pošalju 1.000 mejlova sa zahtevom da ih primi na razgovor.

Studenti koji traže niže školarine danas u podne su radikalizovali protest postavljajući šatore ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

„Ovo više nije zemlja, nego biletarnica, gde se prodaju putne i članske karte. A, oni koji odbijaju da uzmu putnu i člansku kartu završavaju tako da moraju da blokraju ulicu. Simbolično, baš na 5. oktobar 20 godina kasnije, kada neko pokušava da izazove pozitivnu promenu u društvu, on mora da pokuša sa nekim radikalnijim potezima. Ovo stanje nije normalno, mi smo ovde da pokušamo da pomognemo ugroženim studentima i roditeljima, ali i ugroženim profesorima“, ukazao je student Pravnog fakulteta Nikola Arsenić, jedan od organizatora protesta.

Protest studenata ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj

Posted by Nova.rs on Понедељак, 05. октобар 2020.

Mada im je na početku protest obećano da će ih primiti pomoćnik ministra, to se ipak nije desilo jer je njegova sekretarica studente obavestila da nema vremena i da mu se studenti obrate pismenim zahtevom kako bi zakazali sastanak.

„Ovde smo i da podržimo i profesore Filološkog fakulteta koji se bore za autonomiju univerziteta. Posle protesta pokušaćemo da uđemo unutra. Nadamo se da ćemo uspeti da razgovaramo sa ministrom posle ‘milion’ dopisa i reakcija koje smo mu slali“, kaže Nikola Arsenić za Nova.rs.

Kako ističe, peticija studenata za smanjenje školarine ima već više od 15.000 potpisa.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na protestu je i Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. On za Nova.rs navodi da podržava studente, jer je pravo očigledno na njihovoj strani.

Povezane vesti:

„Apsolutno podržavamo studente. Prošle godine su im protivpravno naplaćene školarine. To je evidentno ako se ima u vidu da nije ispoštovan ugovor o studiranju i Zakon o visokom obrazovanju“, navodi Manojlović.

To je, ukazuje uzrokovano pandemijom i imamo situaciju promenjenih okolnosti.

„Ali, studenti nisu imali taj fond časova. Ta onlajn predavanja nisu bila onlajn predavanja, već su im često davane pdf prezentacije i studenti bi samo po toj loginici imali pravo na povraćaj značajnog dela. Ali, oni ne žele da ugroze stabilnost fakulteta i istovremeno traže 30 odsto niže školarine. To je prilično fer  ponuda ministarstvu i da ono mora da im izađe u susret   U protivnom studenti na raspolaganju imaju tužbe koje se u svetu masnovno podnose i – dobijaju na sudu“, rekao je Manojlović za Nova.rs.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Studenti i profesori su prethodno, u petak, održali protestnu šetnju pod nazivom „Ujedninjeni za obrazovanje“, na kraju koje su se, zbog izostanka bilo kakve reakcije na njihove zahteve odlučili za radikalizaciju protesta.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare