Autor: Slađana Đermanović

Mnogi se posle preležanog kovida 19 dugo žale na umor, neki i na kašalj. "Preležao sam kovid sa upalom pluća i temperaturom, prošlo je više od mesec i po dana od prvih simptoma, ali još se umaram i povremeno imam blaži kašalj. Lekar kaže da su mi pluća čista. Koliko ovo može da traje?" samo je jedno od mnogobrojnih pitanja onih koji su se izborili sa virusom.

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ističe da je vreme oporavka, kao i sve u medicini, individualno.

 

„Nekome prođe posle nedelju-dve, a nekoga drži i nekoliko meseci“ navodi Lukić.

Objašnjava da su „uglavnom ti simptomi prolazni“.

„Međutim, ako se zadrže i posle tri meseca, trebalo bi da se javite lekaru radi dodatne dijagnostike kako bi se, u zavisnosti od toga kakvi vam simptomi perzistiraju, ispitalo da li su ostale neke ireverzibilne promene na plućima, na srcu ili na nekom trećem organu“ ističe.

„Kada kažete da vam je lekar rekao da su ‘pluća čista’ pretpostavljam da je mislio na klinički pregled i radiografski snimak. Međutim da bi se osnovni pregled pluća kompletirao potrebno je da se uradi i ispitivanje plućne funkcije, koja se ne može proceniti bez spirometrije i merenja difuzijskog kapaciteta pluća“ savetuje dr Lukić govoreći o konkretnom slučaju sa početka ovog teksta.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare