Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je smanjen broj prvih pregleda obolelih od kovida 19, ali je, kako su naveli pojedini članovi Kriznog štaba, drastično povećan procenat onih koji kada se jave lekaru zahtevaju hitnu hospitalizaciju i vrlo često i kiseoničku podršku. Čega bi to moglo da bude pokazatelj? 

Na ovo pitanje odgovara dr Jovana Milić, naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji  i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona ističe da podaci sa terena koji pokazuje da je smanjen broj prvih pregleda mogu ukazivati na više stvari.

 

Pad broj novoobolelih, koji pokazuju zvanični podaci, prema njenoj oceni, mogu delimično biti rezultat delovanja mera, ali i nedovoljnog testiranja u kovid ambulantama.

„Treba dodatno naglasiti da je brzi antigenski test nepouzdaniji (ali jeftiniji i brži) u odnosu na PCR dijagnostiku (skuplja i sporija), posebno kod osoba s vrlo blagim simptomima. Danas se ređe pribegava PCR dijagnostici u kovid ambulantama u Srbiji, iako bi upravo PCR test bio najpogodniji za pacijente s blagim simptomima. Negativan antigenski test kod osobe sa blagim simptomima ne isključuje kovid kao dijagnozu i zahteva PCR test, koji se često ne odradi, najverovatnije zbog nedovoljnih resursa“ objašnjava.

Za doktorku Milić je verovatno da se „ljudi s blažim simptomima koji se relativno dobro osećaju uopšte i ne jave u kovid ambulantu, jer poučeni iskustvom drugih, ne žele da čekaju u redu satima“.

„Povećanje broja obolelih koji zahtevaju hospitalizaciju i kiseoničnu podršku ukazuje upravo na to da se građani javljaju lekaru kada je situacija složenija i kada lečenje kod kuće u izolaciji više nije moguće. Dodatno, pogoršanje kovida najčešće nastupa u drugoj nedelji bolesti. Oni pacijenti koji su se zarazili u prethodnih 7 do 10 dana, kada je zvanična statistika pokazivala najveći broj obolelih u ovom talasu, sada imaju teže tegobe koje zahtevaju hospitalizaciju i kiseoničnu podršku“ naglašava.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar