Autor: Slađana Đermanović

Tokom epidemije koronavirusom često se može čuti da su pojedini oboleli u kratkom vremenskom roku dobili upalu pluća. "Pre dan, dva pluća su mi bila čista, a sad kažu da imam upalu", neki su od komentara. Kako onda da otkrijete upalu pluća pre nego što vam postane loše?

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

 

„Ono što je direktna posledica upale je smanjena osnovna funkcija pluća, a to je razmena gasova – kiseonik iz udahnutog vazduha ulazi u krv a iz krvi ugljen-dioksid izlazi u vazduh koji se izdiše. Kada upala zahvati manji deo pluća ova razmena gasova neće biti kompromitovana jer će preostali deo pluća to kompenzovati“ navodi dr Lukić.

Međutim, upozorava da kada bude zahvaćen veći deo pluća, doći će do „sveukupno smanjenog prolaska kiseonika iz alveola u krv što se može registrovati padom saturacije od 1 do 2 odsto u odnosu na uobičajenu vrednost“.

To je momenat kada počinje pogoršanje i to je momenat koji treba prepoznati zato što nakon njega postoji određeno vreme u kojem organizam još uvek neće biti ugrožen i u kojem bi trebalo doći do lekara i bolnice, odnosno oksigenoterapije“ ističe.

Prema njegovim rečima, povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima i osećaj malaksalosti ne spadaju u simptome i znake smanjenog kiseonika u krvi već se javljaju nespecifično kod svih virusnih infekcija, pa tako i kod kovida 19.

„Ono što pak ukazuje na pad kiseonika u krvi je na prvom mestu ubrzano zamaranje i disanje pri najmanjem naporu, npr. pri odlasku do toaleta. Otežano i produbljeno disanje u miru su već napredovali znaci upale pluća“ naglašava.

Bledoplavičasta prebojenost prstiju i usana su, prema njegovom savetu, takođe znaci na koje treba obratiti pažnju, a zbog smanjenog kiseonika u krvi dolazi i do glavobolje, uznemirenosti pa čak i do konfuzije.

Usled pomanjkanja kiseonika dolazi i do pada arterijskog pritiska i ubrzanog rada srca, dodaje dr Lukić.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare