Autor: Slađana Đermanović

Krizni štab je odlučio da tržnim centrima i uslužnim delatnostima produži radno vreme do 20 časova i na taj način ublaži mere koje su sada na snazi. Da li je ovo odluka epidemiološki opravdana ili je ovo popuštanje ipak malo poranilo?

Na ovo pitanje odgovara dr Predrag Đurić, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On upozorava da broj hospitalizovanih bolesnika i onih na respiratoru u Srbiji ne opada, a da, „u isto vreme zabrinjava značajno smanjenje broja testiranih osoba uz veoma visok procenat pozitivnih rezultata“.

 

„Svaka protivepidemijska mera mora biti jasno definisana, sa utvrđenim kvantifikovanim ciljem, odnosno šta želi da se postigne odgovarajućom merom i to izraziti brojčano. Do popuštanja mera može doći onda kada su postavljeni ciljevi dostignuti i efekat mera se održava. U konkretnom slučaju nije jasno koji je to cilj dostignut ranijim merama, pa sad dolazi do njihovog ublažavanja“ ističe dr Đurić.

Nagašava da se istovremeno sa ublažavanjem mera prema privredi, „uvode restriktivnije mere prema građanima i to one koje nisu stručno opravdane (obavezno testiranje putnika ili karantin)“.

„Iz svega navedenog se može zaključiti da mere koje se u Srbiji, ali i u nekim drugim zemljama, uvode ili ublažavaju nisu prvenstveno utemeljene na struci, već na pragmatizmu, gde je interes najbogatijih prevladao brigu za građane“ ocenjuje.

Đurića zabrinjava što nema ni naznaka konkretne i organizovane solidarnosti najmoćnijih u državi – političara, privrednika i crkve, sa onima koji su najviše pogođeni pandemijom.

To bi se, prema njegovim rečima, moglo ostvariti „kroz solidarno oporezivanje političara, najbogatijih građana, primalaca državnih subvencija, banaka i drugih koji profitiraju tokom pandemije i crkve i na taj način ublažiti posledice pandemije na ranjive privredne subjekte, pa ne bi bilo potrebno uvoditi restriktivne mere prema građanima“.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana JovanovićSrđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare