Autor: Slađana Đermanović

Vakcina protiv koronavirusa očekuje se kao spas u ovoj epidemiji. Međutim, još je mnogo nepoznanica u vezi sa vakcinom. Koja je razlika izmedju Fajzerove i ruske vakcine? Koja je bezbednija? Da li su testirane na osobama sa hroničnim bolestima ili samo na zdravim? Koja stiže kod nas? Da li će biti vakcinisani ljudima koji već imaju antitela posle preležanog Covida?

Na ova pitanja odgovara dr Emina Milošević, imunolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

I Fajzerova i ruska vakcina Sputnik V, kako navodi, nose informaciju za sintezu proteina virusa potrebnog za ulazak u ćeliju.

„U Fajzerovoj vakcini je ta informacija u vidu RNK, a u Sputniku V informaciju nosi adenovirus koji je DNK. Razlika ima više: RNK se brzo razgrađuje, pa zato i potreba da se čuva na vrlo niskoj temperaturi, ruska vakcina može da se transportuje na 2-8 °C, kod ruske postoji bojazan za manju efikasnost kod osoba koje imaju antitela na adenoviruse“ objašnjava doktorka Milošević.

Kada je u pitanju testiranje, navodi da je Fajzer objavio da je deo volontera na kojima je testirana sa hroničnim bolestima. Međutim, konačni ishodi u ovim grupama biće objavljeni po završetku faze 3 ispitivanja. Za Sputnik V nema konkrentih podataka o tome da li je testirana i na hroničnim bolesnicima. Za obe vakcine proizvođači, prema rečima naše sagovornice, prijavljuju sličnu efikasnost, sposobnost da spreče bolest.

Još nije izvesno koja vakcina koja će prva doći na naše tržište mada se najavljuje Fajzerova vakcina. Nisu još uvek dostupne nikakve informacije o tome koja će strategija biti primenjena kada su u pitanju osobe koje su već imale COVID-19.

„Moj lični stav je da bi pre svega trebalo vakcinisati osobe koje nisu, računajući da su rekonvalescenti već razvili imunost“ ističe naša sagovornica.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana JovanovićSrđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar