Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Pojedini oboleli preleže kovid 19 sa lakšim simptomima, dok se kod nekih razvije bolest sa izuzetno teškom kliničkom slikom. Od čega prvenstveno zavisi da li će neko ko se zarazi imati lakšu ili težu kliničku sliku? Da li su u pitanju godine, pridružene bolesti, vreme početka terapije, neki treći faktor ili svi zajedno?

Na ovo pitanje odgovara dr Jovana Milić, naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji  i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona  navodi da se od početka pandemije iskristalisalo da se teže kliničke slike sa smrtnim ishodom pre svega beleže kod starijih pacijenata, odnosno onih preko 70 godina i pacijenata sa hroničnim bolestima kao što su hipertenzija, dijabetes, gojaznost, hronična opstruktivna bolest pluća, kancer…

Doktorka Milić, međutim, ističe da  povećan rizik za jednu osetljivu grupu (stariji i sa hroničnim bolestima) ne znači potpuno odsustvo rizika za neku drugu grupu (mladi i bez ikakvih bolesti), već samo manji rizik.

Težina kliničke slike, prema njenim rečima, zavisi i od količine unetog virusa, uzrasta pacijenta, pridruženih bolesti, načina lečenja, nekih genetičkih faktora koji nisu do kraja poznati, ali i od kvaliteta zdravstvene usluge u nekoj zemlji.

„Vreme početka terapije je važno pre svega za pacijente koji se nalaze na bolničkom lečenju, kao  i sama organizacija rada na kovid odeljenjima“ navodi.

Podvlači da studenti i radno sposobno stanovništvo imaju veći broj socijalnih interakcija od starijih sugrađana koji su u penziji, te su u većem riziku da obole, ali ne i da razviju težu kliničku sliku od starijih pacijenata.

„Međutim, naše mere prevencije treba da budu usmerene i na starije sugrađane, posebno na domove za stare ili bilo koja druga mesta gde se moguća masovnija okupljanja starijih, jer je dinamika prenošenja među starijom populacijom drugačija, gde čak 69 odsto obolelih razvija simptome i teže kliničke slike“ zaključuje.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar