Autor: Slađana Đermanović

Dolaskom vakcine u Srbiju sve je više pitanja o tome ko sve i kada treba da se vakciniše. Da li ljudi koji su preležali kovid i imaju antitela treba da se vakcinišu i u kom trenutku? Da li osoba koja je pozitivna na koronavirus, ali nema nikakve simptome, može da ima neke neželjene reakcije ukoliko primi vakcinu?

Na ova pitanja odgovara dr Predrag Đurić, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On objašnjava da kada su u pitanju kontraindikacije za vakcinaciju, „osim opštih (ozbiljnije akutno oboljenje, visoka telesna temperatura, preosetljivost na neku komponentu vakcine), treba postupati prema preporuci proizvođača“.

 


„Generalno za vakcine, preležana infekcija ne predstavlja kontraindikaciju za vakcinaciju. Kada je u pitanju vakcina protiv kovid 19, smatra se da i osobe koje su preležale infekciju mogu imati koristi od vakcinacije – još uvek se ne zna koliko je dugotrajan imunitet stečen nakon prirodne infekcije, a moguće su ponovne infekcije“ ističe.

Podseća da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, trenutno ne postoje dokazi o povezanosti kovid 19 i vakcinacije protiv te bolesti, pa u datim slučajevima treba poštovati opšte smernice za vakcinaciju osoba koje imaju neku zaraznu bolest.

„U skladu sa tim principima, vakcinacija neće uticati na prirodni tok infekcije kod osobe koja je inficirana, ali još nije razvila simptome ili kod osobe koja će se inficirati neposredno nakon vakcinacije. Takođe, smatra se da potencijalno prisustvo infekcije neće uticati ni na efikasnost ni na bezbednost vakcinacije“ zaključuje.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Verica Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare