Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Vakcinacija donosi i mnogo dilema o tome koliko nas vakcine štite. Lekari savetuju da svako ukoliko mu to zdravstveno stanje dozvoljava primi vakcinu protiv koronavirusa, jer će u svakom slučaju dobiti neku vrstu zaštite. Dr Jovana Milić na osnovu do sada dostupnih podataka o pojedinim vakcinama za Nova.rs analizira koliko je koja vakcina efikkasna.

Dr Jovana Milić je naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji  i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona objašnjava da se efikasnost vakcina utvrđuje u III fazi kliničkih ispitivanja (od ukupno četiri), koja podrazumeva, u dvostruko slepom režimu, primenu vakcine u jednoj grupi ispitanika i placeba u drugoj grupi na velikom uzorku (od nekoliko stotina do desetina hiljada ljudi).

Do sada su, prema njenim rečima, za četiri vakcine objavljeni rezultati III faze kliničkih ispitivanja u naučnim časopisima koji su prošli recenziju: Pfizer BioNTech vakcina (Fajzerova), Moderna, Astra-Zeneca (oksfordska vakcina) i Sputnjik V (ruska vakcina).

Ona prenosi da ti rezultati pokazuju da je efikasnost Fajzerove vakcine 95 odsto, Moderne 94,1 odsto, oksfordske od 62,8 do 91 odsto (u zavisnosti od načina primene i doziranja), dok je Sputnjik V efikasna u 91,6 odsto slučajeva.

„Sve četiri vakcine se primenjuju u dve doze. Razmak između dve doze je tri nedelje u slučaju Fajzerove i Sputnjik V vakcine, odnosno četiri nedelje za oksfordsku i Modernu. Sve ostale vakcine za sada nemaju objavljene rezultate III faze u naučnim časopisima nakon stručne recenzije, ali se ti rezultati očekuju u narednom periodu“ ističe.

Kineska Sinopharm vakcina, kako navodi naša sagovornica, ima efikasnost između 79,3 odsto i 86 odsto, ali još uvek podaci III faze o ovoj vakcini nisu javno dostupni u naučnim bazama.

Dodaje da je farmaceutska kuća Johnson & Johnson američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA) podnela dokumentaciju za hitnu autorizaciju svoje vektorske vakcine koja se primenjuje u jednoj dozi.

„Međutim, na osnovu podataka proizvođača, ova vakcina je nešto manje efikasna od trenutnih favorita: 72 odsto u SAD, 66 odsto u Južnoj Americi i 57 odsto u Južnoj Africi, gde je dominantan tzv. južnoafrički soj virusa“ dodaje.

Ipak, naglašava da se ova vakcina pokazala efikasnom u prevenciji 85 odsto teških kovid infekcija, jer niko od ispitanika nije umro ili bio hospitalizovan zbog kovida tokom perioda praćenja.

Preliminarni rezultati Fajzerove vakcine, kako prenosi dr Milić, ukazuju da je efikasna i protiv tzv. britanskog i južnoameričkog soja, dok za ostale vakcine takvi podaci nisu još uvek dostupni, mada su istraživanja u toku.

Evropska agencija za lekove (EMA) je u svom uputstvu za odobrenje vakcina navela da će minimum 50 odsto efikasnosti biti neophodan kriterijum za registraciju.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare