Grafika: Slađana Đermanović

Masovna vakcinacija u Srbiji svaki dan kod građana otvara brojne dileme. "Šta da rade ljudi koji su se vakcinisali, a vakcina im se nije primila, odnosno nisu dobili antitela? Koliko vremena treba da prođe da bi se ponovo vakcinisali?" pitanje je jednog od čitalaca portala Nova.rs.

Na ova pitanja odgovara dr Emina Milošević, imunolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona naglašava da količina antitela ne treba da budu način određivanja kada se treba vakcinisati i navodi više razloga za to.

Kao prvi razlog navodi činjenicu da se „ne zna koji je nivo antitela protektivan odnosno zaštitni“.

Testovima se najčešće i ne određuju baš ona antitela koja su protektivna. Na primer, test detektuje antitela na N protein virusa, a vakcina treba da uzrokuje nastanak antitela na S protein. Proizvođači testova nekad i ne deklarišu koja antitela bi test trebalo da meri“ ističe.

Ona dodaje da čak „i u slučaju da antitela nisu detektovana, zaštita može postojati zahvaljujući ćelijskom imunitetu (T-limfocitima) i memorijskim B-ćelijama„.

„Apsolutno ne postoje ni naznake koje bi ukazale kada bi neko trebao da ponovi vakcinaciju“ odgovara dr Milošević.

Ističe da osoba koja je prebolela kovid 19, može da se vakciniše mesec dana nakon preležane infekcije, ali upozorava mora da čeka da prođu tri meseca ukoliko je od kovida lečena krvnom plazmom rekonvalescenata.

U Srbiji je u toku masovna vakcinacija protiv koronavirusa za koju se koriste tri različite vakcine: Fajzerova, ruska Sputnjik Ve i kineska proizvođača Sinofarm.

Kod građana je moguće da se jave blaže reakcije, kao i posle primanja vakcina za druge bolesti, kao što su lokalni bol i crvenilo na mestu uboda, povišena temperatura, opšta slabost ili bolovi u zglobovima.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)