Grafika: Slađana Đermanović

Koliko ljudi testirati, da li treba pratiti i testirati kontakte, što se u Srbiji trenutno ne radi, već se građani testiraju tek kada dobiju simptome, koje bi mere sada mogle da doprinesu smanjenju broja zaraženih, obolelih i preminulih, sve su to pitanja koja svakodnevno mesecima muče većinu građana Srbije, posebno kada vide da mere koje uvode nadležni trenutno baš i ne daju rezultate.

Na ovo pitanje odgovara Predrag Đurić, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

„U principu bi trebalo pratiti i testirati sve kontakte za koje se proceni da je postojala šansa da budu inficirani. Međutim, to je moguće u praksi samo onda kada je broj potvrđenih slučajeva dovoljno mali da zdravstveni radnici mogu da identifikuju i kontaktiraju sve kontakte i organizuju njihovo testiranje“ navodi doktor Đurić.

Foto: N1

On navodi da „ne postoje dostupni zvanični podaci za Srbiju koliko je među testiranima onih sa simptomima, a koliko onih bez simptoma (kontakata)“

„Ako je tačna informacija sa sajta Instituta za javno zdravlje Srbije da su testirane samo osobe koje su ispunjavale definiciju slučaja, kao i ranije izjave pojedinih članova Kriznog štaba da se prestalo sa praćenjima kontakata, može se pretpostaviti da se testiraju samo ili većinom osobe sa simptomima“ ističe.

U prilog tome ide, prema njegovoj oceni, ide i visok procenat pozitivnih rezultata, oko 30 odsto. Verovatni razlozi što se testiraju pretežno samo oni sa simptomima, kako navodi Đurić, su manjak zdravstvenih radnika i saradnika koji bi mogli da rade na praćenju kontakata, nedovoljni kapaciteti za testiranje i ogroman pritisak osoba sa već razvijenim simptomima na zdravstveni sistem.

„Da bi mere bile efikasne, one se moraju primeniti onda kada se primeti da se epidemiološka situacija pogoršava, a u trenutnom talasu u Srbiji to je bilo sredinom oktobra, dakle pre mesec i po dana. U razbuktaloj epidemiji efekat mera je ograničen. Mere koje se sprovode moraju prvenstveno biti usmerene na smanjenje kontakta među ljudima, a kada do kontakta mora da dođe, nošenje maski i držanje rastojanja“ upozorava.

Epidemiolog Đurić podseća da se paralelno mora raditi „na značajnom povećanju kapaciteta zdravstvenog sistema za praćenje kontakata, testiranje, uspešnu prevenciju u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, kao i vraćanju poverenja građana“.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran RadovanovićRadmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana JovanovićSrđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić,  neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare