Grafika: Slađana Đermanović

Krizni štab je odlučio da ukine kontrolni test za obolele od kovida, posle 14 dana od prvih simptoma, ako tri dana nisu imali povišenu temperaturu. Postavlja se pitanje da li je to rizično s obzirom da postoje pacijenti koji su i na kontrolnim testovima bili pozitivni. Da li je i koliki to rizik i za zaražene lekare?

Na ovo pitanje odgovara Rade Panić, anesteziolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Panić, koji je i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, ističe za Nova.rs da je za lekare koji su zaraženi koronavirusom od ukidanja kontrolnog testa mnogo veći problem to što se lekari testiraju tek kada dobiju simptome. Navodi da su ga kolege uverile da odluka o ukidanje kontrolnog testa nije toliko rizična.

„Sećam se da je i doktor Kon rekao da pacijenti 11 ili 12 dana od početka infekcije nisu više zarazni po okolinu, što mi je bilo čudno, Međutim, sada su me kolege, kojima je to struka, uverile da najnovija istraživanja pokazuju da ukoliko nema teže kliničke slike onda su pacijenti infektivni deset dana i da nije problem što je ukinut taj kontrolni test“ objašnjava Panić.


Naglašava da je mnogo veći problem što „u preporuci za testiranje zdravstvenih radnika stoji da se testiraju kada se pojave simptomi“.

„Lekari se testiraju tek kada se razbole. Znači, ne testiraju se rizični kontakti, oni kod kojih postoji sumnja da su inficirani.  Problem je što nema većeg testiranja i praćenja šta se dešava posle rizičnih kontakta. Pojedini zdravstveni radnici zbog toga idu privatno da se testiraju, jer maltene ne možemo da dođemo na red. U našem kovidu u Kraljevu se poslednjih dana najmanje troje četvoro razbolelo, a niko od ostalih nije testiran“ ističe Panić.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana ProkićPredrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić,  neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare