Grafika: Slađana Đermanović

Šta se dešava sa sezonskim gripom i da li bi on mogao u sudaru sa koronavirusom da dodatno zakomplikuje situaciju? To je još jedna od dilema koja se otvara ove zime dok se borimo sa epidemijom koronavirusa, koja svakodnevno odnosi žrtve. Da li se štitimo na isti način i da li grip može dodatno da pogorša predstojeću epidemiju? Da li maska štiti i od gripa?

Na ovo pitanje odgovara Radmilo Petrović, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Pitanje čitaoca portala Nova.rs:

„Šta se dešava sa sezonskim gripom? Da li je iščezao ili može da se pojavi sa koronom i zakomplikuje situaciju? Da li se štitimo na isti način i da li grip može dodatno da pogorša predstojeću epidemiju? Da li maska štiti i od gripa?“

Radmilo Petrović, epidemiolog:

„Sezonski grip nije iščezao, već se on u našem podneblju u 95 odsto slučajeva pojavljuje u decembru, pa ga ima u decembru, januaru i delom u februaru. Do sada, nema podataka da se pojavio zajedno sa koronom. Grip će verovatno biti blažeg obllika jer je prošle godine bila jača epidemije gripa.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Tako stoje stvari – Zvanični kanal

Sezonski grip se, inače, svakih desetak godina pojavljuje kao jača epidemija, pa posle toga nekoliko godina bude blaži, pa sve tako ciklnično. Zato očekuje da bi trebalo da bude slabiji jer je prethodne godine bio jači.

Gripa će biti, ali će biti manji broj slučajeva u toku ove sezone i generano neće predstavljati veliki problem.

Neće doći ni do kakvog sudara ta dva virusa koji bi mogao dodatno pogrošati sadašnju situaciju, kao što se pominjalo u javnosti. Vidim da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričao o tome, jer mu je verovatno to neko rekao, a jednostavno nema nikakve osnove da se takvo nešto tvrdi.

Mi se sada moramo štiti od korone, a usput se šitimo i od gripa, koga će ove sezone biti manje.

Važno je reći da maska štiti isto protiv gripa, kao i protiv koronavirusa, jer su to dva virusa slične veličine i oblika, a  oba se šire respiratorono i kapljicama.“

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran RadovanovićRadmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana JovanovićSrđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić,  neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)