Struka protiv korone: Vakcina za alergične na pencilin

Društvo 26. Jan. 202121:08 > 23:38
Share:
Grafika: Slađana Đermanović

Masovna vakcinacija otvorila je mnoštvo dilema za građane. Koju vakcinu mogu da prime osobe sa pencilinskom alergijom i da li je kineska Sinofarm vakcina odgovarajuća za takve slučajeve, pitanje je jednog čitaoca portala Nova.rs.

Na ova pitanja odgovara dr Emina Milošević, imunolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

“Osobe sa alergijom na pencilin sigurno mogu da prime Fajzerovu vakcinu, a za Sputnjik i Sinofarm još nemam podatke” ističe dr Milošević.

 

 

Podseća da kada je u pitanju Fajzerova vakcina jedina kontraindikacija alergija na PEG, jedan od sastojaka tog cepiva.

“PEG je sastojak lekova, krema, paste za zube, sladoleda i druge kozmetike i hrane koju koristimo.Takođe, među preko 44.000 učesnika 3. faze ispitivanja nije bilo trudnica i mlađih od 16 godina. Zato se njima ni ne daje, iako sam sastav vakcine i imuski odgovor koji treba da indukuje ni za jednu uzrasnu grupu i fiziološko stanje ne nosi rizik” objašnjava.

U Srbiji je u toku masovna vakcinacija protiv koronavirusa za koju se koriste tri različite vakcine: Fajzerova, ruska Sputnjik Ve i kineska proizvođača Sinofarm.

Kod građana je moguće da se jave blaže reakcije, kao i posle primanja vakcina za druge bolesti, kao što su lokalni bol i crvenilo na mestu uboda, povišena temperatura, opšta slabost ili bolovi u zglobovima.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment