Stižete sa odmora: Šta vas čeka na povratku u Srbiju

Društvo 16. jul. 202117:33 > 17:43
Podeli:

Stižete sa odmora, lepo ste se proveli i sada treba da se vratite kući. Korona je i dalje tu, pa treba obratiti i pažnju na pravila za prelazak granice.

Detaljna pravila koja se ažuriraju u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama objavljuju se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, pa vam predlažemo da ih proverite pre nego što stignet pred granicu.

Građani Srbije koji su primili obe doze vakcine ili jednu AstraZeneka, prelaze granicu bez dodatnih provera.

Za bezbrižan prelazak granice dovoljan je i sertifikat ili drugi javni dokument u kome se konstatuje da je državljanin Srbije preležao koronu.

Građane Srbije i strani državljani sa boravkom u Srbiji koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske ulaze u Srbiju bez posebnih p’rocedura.

Za građane svih drugih zemalja potrebno je da imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Foto:TANJUG/ BOJAN COVIC

 

Državljani Srbije koji borave u inostranstvu i dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, a ne poseduju negativan PCR test, odnosno negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, moraće da budu u karantinu u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Oni moraju dan nakon prelaska državne granice da se prijave nadležnoj kovid ambulanti ili nadležnom zavodu za javno zdravlje. Bitno je istaći da to moraju da učine u roku od 24 sata.

ULAZAK U SRBIJU IZ DRŽAVA SA POSEBNIM RIZIKOM

Domaćim i stranim državljanima koji u Republiku Srbiju dolaze iz država sa posebnim rizikom od širenja zarazne bolesti COVID-19 (INDIJA) dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata:

Negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, a ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju;

Sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od države ukoliko sa Republikom Srbijom ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije ili sa kojom postoji faktički reciprocitet u priznavanju sertifikata o vakcinaciji;

Potvrdu o preležanoj bolesti COVID-19 – sertifikat ili drugi javni dokument u kome se konstatuje da je nosilac dokumenta preležao bolest izazvanu virusom SARS-CoV-2, odnosno da je kod tog lica utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci koji je izdao nadležni organ države ukoliko sa Republikom Srbijom ima zaključen sporazum ili faktički reciprocitet o priznavanju takvih dokumenata.

STRANI DRŽAVLjANI dodatno moraju posedovati i sledeće:

imejl dobijen nakon prijave korišćenjem sajta www.e-zdravlje.gov.rs odeljak „Foreigners Surveillance Registration”, kao dokaz uspešnog prijavljivanja pre dolaska u Republiku Srbiju;
popunjenu i svojeručno potpisanu Izjavu o saglasnosti o prihvatanju mere karantina u kućnim uslovima.

Lica koja dolaze iz SAD, umesto negativnog PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan antigenski test.

Sve ove mere ne odnose se na decu mlađu od 12 godnina.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar