Albanija turizam Ksamil
Ksamil Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

"Kod mene je sve zauzeto do 25. septembra, sve su rezervisali gosti iz Srbiji", zadovoljna je Ana Miri vlasnica pansiona u Ksamilu na samom jugu Albanije. Tim letovalištem na Jonskom moru, prekoputa Krfa, odzvanja srpski jezik, a na predivnim peščanim plažama sa tirkiznom, prozirnom vodom umeju da se začuju i narodnjački hitovi. Albanija definitivno otkriva turizam i sve podređuje njemu. Na svakom koraku niču novi, hoteli i vile spremni da ugoste turiste. Kao i prošlog leta i ove sezone dobro ste došli bez ikakvih testova i vakcine. Upravo to je jedan od važnijih razloga koji je brojne Srbe opredelio da baš Albaniju odaberu za svoju letnju destinaciju.

„Nema maltretiranja, nema testiranja, zato smo ovde. Sledeće godine, kada se, dao Bog, reši sve oko te korone, eto nas ponovo u Grčkoj. Još ove sezone će za Albaniju da vlada ovoliko interesovanje, već sledeće godine će svi opet u Grčku“, uveren je Milinko koji je na letovanje u Ksamil sa porodicom došao iz Novog Sada.

Inače, Albanija se ponaša kao da korona više ne postoji. Na ulazu u prodavnice stoje znaci koji vas upozoravaju da bi trebalo da stavite masku, ali to u praksi niko ne ferma, čak ni prodavci.

Čini se da je Albanija veliko gradilište i dok se šetate i posmatrate sve te nove građevine sa bazenima, pitate se ko će da popuni sve te novoizgrađene hotele i vile?

Albanija turizam Ksamil
Ksamil Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

Za bračni par iz Beograda Aleksandru i Zorana povoljna cena smeštaja presudila je da dođu u Albaniju. Deca su im na studijama u inostranstvu, pa njih dvoje sada sami kreiraju svoja letovanja.

Albanija im se učinila kao dobra i još uvek neispitana avantura.

„Godinama nismo odlazili na more, bili su neki drugi prioriteti. Sada smo sračunali da za relativno malo novca možemo da provedemo 20 dana na moru, rešili smo da se baš odmorimo. Nije samo stvar u povoljnom smeštaju, nego i u ceni hrane. Nikada više ribe i morkskih plodova nisam pojela“, kroz smeh nam priča Aleksandra.

Albanija turizam Ksamil
Ksamil Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

 

Ona i njen suprug stigli su kolima, pa planiraju da obiđu što više od albanske obale. Na putu do Ksamila smo jedan dan prespavali u Draču, a na povratku ćemo tri dana provesti u Valoni“, otkriva nam Zoran njihov plan puta.

Albanski ugostitelji su veoma ljubazni i predusretrljivi, a srspki turisti se osećaju bezbedno i toplo dočekano. „Dobro veče i hvala“, već su naučili kako da nas dočekaju i isprate.

Albanija turizam Ksamil
Ksamil Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

 

Albansko primorje privuklo je srpske turiste svih uzrasta. Tu su i penzioneri koji sa plaža putem Vibera svojoj deci i unucima, žele da pokažu koliko im je lepo. „Babino, pa vidi šta je on naučio dok nas nema“, trglo me je iz dremeža zavaljenu na ležaljki pod suncobranom.

Pored srpskih turista, tu su i brojni Makedonci, začuje se i bosanski akcenat. Bivši stanovnici nekada zajedničke države savršeno se razumeju. Razmenjuju i iskustva o putovanju do Albanije kako su stigli, koiko im je trebalo, šta sve treba obići. Bez jezičkih i bilo kakvih drugih barijera igraju se deca iz Srbije i Severne Makedonije. Neki novi naraštaji nesvesni neke ne tako davne zajedničke prošlosti.

Koliko to košta?

Tirkizno plavo more i prelazak granice bez većih kovid procedura samo su neki od razloga koji privlače srpske turiste u osvajanje suncobrana i ležaljki na albanskim plažama, – pristupačne cene su jedan od glavnih povoda.

Albanija turizam Ksamil
Ksamil Foto:Bojana Milovanović/Nova.rs

Kako sezona bude odmicala cene će rasti, objašnjavaju nam oni koji se bave ugostiteljstvom i smeštajem turista u Albaniji. Kako trenutno stoje stvari, smeštaj u apartmanu uz kupatilo i kuhinjicu možete naći za oko 30 evra po danu. Bitno je i da znate da albanski lek vredi skoro koliko i srpski dinar.  U menjačnici ćete zateći kurs po kojem jedan evro vredi 120 leka. Na plažama vas očekuje plaćanje suncobrana i ležaljki. Jedan suncobran plus dve ležaljke koštaće vas 1.000 ili 1.500 leka u zavisnosti od plaže koju odaberete. Turska kafa može da se popije za 80 leka,za hladan frape na plaži treba izdvojiti 250 leka.

U restoranima možete da se dobro najedete za ne preterano velike pare. Velika pica koju mogu da pojedu dve baš gladne ili tri umereno gladne osobe treba izdvojiti oko 700 leka. Rižoto sa morskim plodovima koštaće vas 900 ili 1.000 leka, musaku možete ručati za 700 leka, a punjene paprike za 400.

 

Morski plodovi i različite vrste morske ribe su vam na izvol’te, a ukoliko ste baš njihov ljubitelj jeftin i veoma ukusan obrok možete dobiti u ribarnicama koje za vas po porudžbini peku tek ulovljenu ribu, pripremaju lignje ili škampe. Tako za oko 1.000 dinara možete da poručite kilogram orade, brancina ili nekih drugih morsih plodova po vašoj volji. Uz ribu tu je i belo vino, a čaša će vas koštatai 150 ili 200 leka.

Ukoliko ste rešili da ovog leta proverite jug Albanije, pripremite se za dug put preko Kosova. Ukoliko niste krenuli kolima nego autobuskim prevozom platićete 60 evra, a trebaće vam oko 16 sati. Deluje naporno, ali vredi.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare