Foto: Nova.rs, Shutterstock, Privatna arhiva

Iznajmljivanje stanova u Beogradu postalo je nepodnošljivo skupo. Masovan dolazak ruskih državljana u našu prestonucu uticao je na ogroman rast kirija - 600, 800, 1.000 evra, to je sada regularna cena za mesečno rentiranje stana. Sve to najviše je pogodilo studente, za mnoge od njih i njihove porodice te cifre su nemoguća misija. Dok većina stanodavaca pokušava da zaradi, postoje i oni koji su solidarni i novac im nije prioritet. Beograđanin Stefan Simić odlučio je da ponudi smeštaj studentima – i to besplatno.

„Ja zbog svog posla često putujem i gde god sam išao, nailazio sam na ljude koji su bili voljni da mi ponude da kod njih prenoćim kad mi je to bilo potrebno. I sam sam bio student iz ‘provincije’, studirao sam sociologiju godinama, i dosta puta bio u teškoj situaciji, dolazio noću vozom, pa obnavljao gradivo u parku pred ispit jer nisam imao gde da spavam. Sada sam rešio da, kad već mogu, pomognem onima kojima je to potrebno”, započinje priču ovaj beogradski pisac.

Kako kaže, on bi se na ovaj korak odlučio sve i da nisu ovoliko skočile kirije u poslednjih nekoliko meseci, jer živi sam u velikom dupleksu u centru Beograda i veliki deo tog stana se ne koristi.

Pročitajte još:

“Stan je veliki, dupleks, a ja na potkrovlju živim, radim i stvaram. Tako da velika površina nije u upotrebi, a tu može da se smesti nekoliko ljudi”, ističe Stefan za Nova.rs.

On je svoju “ponudu” objavio na društvenim mrežama, a kaže da se nisu javljali samo studenti, već i samohrane majke, žene žrtve nasilja, mnogi ljudi.

Stefan kaže da nije važno sa kog se fakulteta ljudi jave, a naglašava da naročito ima razumevanja za studente koji dolaze sa fakulteta sa kojima posao u budućnosti nije zagarantovan – Filološkog, Filozofskog, kao i sa umetničkih fakulteta.

Jedna devojka se u deo stana koji Stefan izdaje već uselila.

“Došla je jedna devojka i ona je u jednoj sobi, a rekao sam joj da, ukoliko poznaje nekog sa istom potrebom, pozove i ponudi da dele sobu, pošto tu ima mesta za još jedan krevet, a generalno u ostatku stana ima mesta za još nekoliko osoba”, istakao je Stefan dodavši da studenti mogu da ostane koliko im je potrebno, a najkasnije do kraja školske godine, kako bi se od naredne ista pomoć pružila nekom drugom.

On ovih dana dodatno oprema stan za svoje buduće “cimere”.

“Išao sam juče da poručim neki nameštaj, krevete, to bi trebalo da stigne u narednom periodu i da stan bude potpuno opremljen”, dodao je naš sagovornik.

Stefan ističe da od svojih stanara ne traži ništa zauzvrat, samo da budu uljudni.

Kaže da najpre nije želeo da se eksponira, ali je onda shvatio da ovim putem može da motiviše nekog ko je u mogućnosti na isti korak, a neki su se već javljali da ponude “stipendije” studentima kojima je to potrebno.

“To, doduše, ne ide ništa preko mene jer ne bih da baratam tuđim novcem, ali je svakako jako važan i lep gest. Apelujem na sve koji to mogu, da na bilo koji način pomognu mladim ljudima koji samo žele da ulažu u svoje obrazovanje”, zaključuje Stefan.

BONUS VIDEO Kirije rastu, zakupe im otkazuju: Imaju li podstanari pravo na zaštitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare