Foto:Privatna arhiva

Unuk korisnice jednog beogradskog staračkog doma G.B. (88) zatekao je svoju baku sa modricama i podlivima, a zbog sumnje da je baka bila tučena sve je prijavio policiji. Sa druge strane, u privatnom domu za stare u Beogradu "Palma Magnolija", gde je ona bila korisnica, sve ocenjuju kao nesrećan slučaj prilikom tretmana korisnice preparatima za vaške i negiraju bilo kakvo zlostavljanje.

Najmlađi unuk A.M. koji je ujedno postao i zakonski staratelj G.B. naveo je za portal Nova.rs da je njegova baka bila u procesu premeštaja u državni dom na Bežanijskoj kosi, a da je nakon nekoliko dana odlaganja prebacivanja, kako kaže njen unuk, nju zatekao sa modricama i podlivima.

U domu za stare „Palma Magnolija“ tvrde da su nesrećnim slučajem podlivi nastali u petak 4. marta, dok sin sumnja da su povrede nastale u dužem vremenskom periodu.

Njegova baka u privatnom domu „Palma Magnolija“ na opštini Voždovac bila je nekoliko godina, a zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, često su bile zabranjivane posete, tako da je A.M. nije viđao još od avgusta prošle godine.

„Kako smo ušli u proceduru njenog premeštaja u državni dom na Bežanijskoj kosi, ja sam obavestio krajem februara vlasnicu privatnog doma da ćemo u narednom periodu prekinuti saradnju. U petak 4. marta, obavestio sam zaposlene da ću doći po baku u ponedeljak ujutru da je odvezem na PCR testiranje radi prijema u državni dom, otišao sam do doma posle radnog vremena da odnesem lekove za baku koje sam zbog virusa predavao ispred doma. U kraćem razgovoru sam pitao sestru koja je izašla kako je baka i da li su je obavestili o izlasku, nakon čega je ona odgovorila da je sve u redu, kao što su uvek govorili i usputno mi rekla ‘da se ne iznenadim’ ako primetim ‘sitnu’ ogrebotinu ispod oka, jer se posvađala sa cimerkom iz sobe oko toaleta“, započinje priču A.M. i nastavlja:

„Sutradan, u subotu 5. marta, pozvala me je druga sestra i rekla da baka navodno ima temperaturu i da sumnjaju na urinarnu infekciju. Ja sam začuđeno upitao otkud sada to kada je prethodni dan bilo sve u redu i pitao sam na osnovu čega su to utvrdili, kao i da li je poslat urin na analizu i da li je dat neki lek za temperaturu, dobio sam odgovor da su kontaktirali lekara telefonski i da im je to rečeno. Ono što je meni probudilo sumnju je molba sestre da odložimo izlazak na testiranje za PCR i premeštaj za iduću sedmicu.“

Unuk za naš portal tvrdi da je u nedelju 6. marta ponovo pozvao dom da vidi kako je baka i da li su radili analize, a sestra je rekla da, kako navodi unuk, nisu jer navodno laboratorija sa kojom sarađuju ne radi nedeljom.

Foto:Privatna arhiva

„Dva sata nakon razgovora sam otišao u dom i na insistiranje ušao da vidim baku i zatekao je vidno uplašenu, sa udarcem na jagodici, crvenilom i ogrebotinom na levoj strani lica, kao i podlivima na šakama, pa sam joj zavrnuo rukave i video da je puna modrica, različitih veličina i boja sve do lakta. Baka, iako dementna, povremeno veoma svesna i nedvosmisleno jasna, mi je rekla da su je tukli jer ‘nije bila dobra’. Vidno uznemiren sam upitao sestre od čega je ovo nastalo, dobio sam različite odgovore očigledno nervoznih sestara koje su rekle da vlasnica nije tu, a prethodno sam je zvao i na mobilni na koji se nije javljala. Nakon moje odluke da pozovem policiju, pojavila se i vlasnica koja mi je rekla da joj je veoma žao i da se ona iznervirala kada ju je takvu videla pre neki dan, i da je definitivno sestra bila preterano gruba“, priča za Nova.rs unuk G.B.

On ističe da je tada baki lično izmerio temperaturu i da je G.B. nije imala, a sestre su mu priznale da, kako kaže, baka nije imala infekciju.

„Sestre nisu želele da je vidim takvu. Ispričano mi je nekoliko vetrzija da je baka povrede navodno dobila za vreme tuširanja, kao i od davanja infuzija, te zbog svađe sa cimerkom i još nekoliko verzija. I sami policijski službenici koji su ubrzo došli i kojima sam sve ove detalje ispričao i oni su dobili različite verzije priča od sestara i vlasnice, samo nisu dobili konkretan odgovor kako su povrede nastale. Baku nažalost nisam imao gde tada da smestim, pa je morala da ostane još tri noći u tom domu, gde mi je i sama rekla da je nakon mog i dolaska policije više nisu maltretirali. Sutradan smo je brat i ja odveli u Urgentni na preglede, gde su konstatovani podlivi na obe ruke, ali, hvala Bogu, bez povreda u grudnom košu i ostatku tela“, navodi unuk G.B. i dodaje:

„Prilikom pregleda u Urgentnom, bilo je više komentara od strane iznenađenih doktora da su već čuli za ovaj dom i slučajeve povređenih pacijenata. Brat je kontaktirao Ministarstvo za socijalni rad i detaljno ih obavestio o slučaju, ja sam dao dopunsku izjavu u policijskoj stanici Voždovac, gde su mi rekli da će slučaj biti prosleđen nadležnom tužilaštvu na razmatranje u što kraćem roku. Takođe je prilikom prijema u državni dom obaveštena i socijalna služba o događaju. Važno je da napomenem da je još letos, kada su kratko bile dozvoljene posete, i bakina rođena sestra izrazila sumnju da su u domu veoma grubi, možda i nasilni jer je videla brojne modrice po rukama, koje mi je vlasnica tada pravdala davanjem infuzije i u čiju sam priču tada, nažalost, poverovao.“

Foto:Privatna arhiva

Njen unuk navodi da može da razume da ljudi u poznim godinama imaju izuzetno osetljivu kožu i kapilare, ali da pokazujući fotografije može da se „zaključi da ovakve povrede ne mogu nastati jačim stiskom ili davanjem infuzije“.

A.M. za Nova.rs da je baku odveo i na veštačenje na Institut za sudsku medicinu, a o svemu je obavešteno i tužilaštvo, ali i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, tvrdi unuk G.B.

Oni će pokrenuti inspkecijski nbadzor doma u narednom periodu, rekao je A.M. za Nova.rs.

Dom za stare „Palma Magnolija“: Sve je nesrećni slučaj tokom tretiranja vaški

Vlasnica doma za stare „Palma Magnolija“ na Voždovcu navodi da je dala izjavu u policiji povodom ovog slučaja i navela da su sporni podlivi nastali nesrećnim slučajem prilikom tretmana vaški, te da žale zbog toga.

Kako objašnjava za Nova.rs, vlasnica doma navodi prilikom pranja kose preparatom protiv vaški, baki je navodno šampon upao u oči, te da je G.B. pokušala da pobegne iz kupatila, a da ju je radnica doma „malo jače stisla“ kako bi joj isprala oči od šampona da „ne bi baka ostala slepa“.

Ističe i da je G.B. dementna i da ima više bolesti i dijagnoza.

„Taj šampon za vaške se drži kratko na glavi pa se ispere. Prilikom pranja baka se u kupatilu opirala da neće, a valjda joj je malo šampona ušlo u oko, te je vikala da je peče. Onda je počela da se opire i pokušala da pobegne iz kupatila. Radnica se našla u čudu i nije znala šta da radi jer je korisnica imala već dve operacije oka i glaukom. Morala je u minut-dva da joj što pre ispere oči pa joj je ruke malo jače stisla. Tako su nastale ‘plavice’. Tačno je da su one nastale na rukama. Radnica je u sekundi morala da odluči da li da G.B. pusti iz kupatila pa da dođe do, ne daj Bože, težih posledica po vid, što bi i ujedno bila i teža posledica po dom ili da joj malo jače stisne ruke i žrtvuje te plavice koje će proći kroz 15-ak dana“, rekla je vlasnica za Nova.rs i dodala da se sporni događaj desio 4. marta.

Ona je navela kako je bilo važnije da se G.B. „spasi vid“.

Foto: Privatna arhiva

„Međutim, to je starija žena i to osetljivije ruke, malo da se takne odmah izađu plavice. Mi znamo kada joj dajemo infuziju pucaju vene i odmah izađu plavice. Krvni sudovi su tako krhki kod tih infuzija, a radnica je malo jače stisla i izašle su plavice. Njen unuk je bio jako ljut i mi smo se izvinili u tim okolnostima jer je takva bila situacija. Mi to nismo uradili namerno i žao nam je“, izjavila je ona.

Vlasnica doma je rekla da je G.B. kod njih bila četiri godine i da nikada nije bilo primedbi.

„Žao nam je, desio se nesrećni slučaj. Hteli smo da joj istrebimo vaške pre odlaska u drugi dom da ne bi bila naša sramota i bruka da tamo žena dolazi sa vaškama, pa da nas prozivaju“, dodala je.

Ona navodi da je unuk G.B. pozvao policiju već u nedelju i da je dao izjavu i slikao ruke G.B. i dodaje da je i ona dala izjavu i izjavu njenih radnika.

„Ja sam otišla da dam izjavu i sada se postupa po službenoj dužnosti pa će javni tužilac proceniti. Ministarstvu sam poslala izveštaje i dokumentaciju, kao i njene dijagnoze i nalaze od neuropsihijatra“, navodi ona.

Na optužbe sina o odlaganju prebacivanja G.B., vlasnica doma je navela da je G.B. tih dana na „svakih pet minuta išla u toalet“ i da su kontaktirala lekara koji im je, kako tvrdi, rekao da treba da se uradi laboratorija.

Ona negira i da se G.B. potukla sa cimerkom oko toaleta i dodala da kolegnica iz noćne smene nije navodno nije bila upoznata sa tim slučajem zbog čega je „pomislila da su korisnice potukle“.

„Tako je to nastupila ta izjava, prosto žena nije bila upoznata jer je preuzela smenu kada se pojavio unuk i doeneo lekove, pa je ona mislila je došlo do tog njihovog konflikta i to nije istina. Koškaju se oko jakni, ali nije tu bilo nikakvih povreda što se toga tiče“, navodi naša sagovornica.

„Bila nam je dvina i omiljena, iako je imala bipolarni poremećaj, demenciju i tu šizofreniju. Inače, mi imamo i dokaza da su bile vaške u domu, za to imamo papire“, zaključila je ona.

Oglasio se MUP 

U Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdili su za Nova.rs da je slučaj prijavljen policiji.

„To jeste prijavljeno policiji i ono što je bitno jeste da je policija preduzela sve mere iz svoje nadležnosti i obavestilo Drugo osnovno javno tužilaštvo“, rekli su nam u MUP-u.

Tužilaštvo: Upoznati smo sa slučajem, potrebno da policajci prikupe sva potrebna obaveštenja

Povodom ovog slučaja za Nova.rs se oglasilo i Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu:

„Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu upoznato je sa činjenicom da je nadležnoj policijskoj stanici prijavljen slučaj eventualnog zlostavljanja korisnice Doma od strane zaposlenog/zaposlenih radnika, da je tim povodom kontaktiran dežurni zamenik javnog tužioca, koji se izjasnio da je potrebno da policijski službenici prikupe sva potrebna obaveštenja, o kojima će potom obavestiti dežurnog zamenika javnog tužioca radi donošenja odluke da li postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, u kom slučaju će biti naloženo da se krivična prijava dostavi tužilaštvu“, navodi se u odgovoru.

Nova.rs je uputila pitanja o ovom slučaju resornom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, ali do objave teksta nismo dobili odgovore.

Bonus video – Zbog čega penzioneri mogu da ostanu bez penzije_

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare