Foto: Shutterstock

Sneg koji poslednjih dana pravi probleme građanima širom Srbije može i da napravi materijalnu štetu na vašim automobilima, obarajući stabla i grane koje uništavaju vozila. Vlasnici oštećenih automobila jedino mogu biti potpuno spokojni, ako imaju kasko osiguranje. Tada, bez muke, možete očekivati nadoknadu štete od osiguravajuće kuće.

Ukoliko nemate kasko osiguranje šteta vam jedino može nadoknađena ako je vaš auto oštećen dok je bio parkiran na javnoj površini. U tom slučaju sledi ćitava procedura kako biste to dokazali.

Prvo je neophodno pozvati Gradsko zelenilo, kako bi njihova ekipa izašla na teren. Ako vam je auto uništen na javnoj površini treba pozvati i policiju i dokumentovati događaj sa što više fotografija.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potom je potrebno u osiguranju, ili kod veštaka, sačiniti zapisnik o oštećenjima vozila, a nakon toga proceniti visinu štete predračunom ovlašćenog servisa ili još bolje nalazom veštaka.

Sledeća stanica, jeste JKP „Zelenilo“ kom se treba obratiti sa zahtevom za nakanadnu štete.

Kako su iz JKP „Zelenilo Beograd“ naveli na svom sajtu, ako je došlo do oštećenja do 15.00 časova, radnim danom, na teren će odmah izaći operativni tim, ukloniti grane, drvo i napraviće se zapisnik o šteti, koji će potpisati prisutni rukovodilac i oštećena strana.

„Ukoliko je do oštećenja došlo nakon 15.00 časova, potrebno je da se sugrađani jave Centru za informisanje JKP „Zelenilo-Beograd“ na broj telefona 011/2630-506, gde će dobiti precizna uputstva u koju Radnu jedinicu našeg Preduzeća je potrebno da se jave (u zavisnosti od lokacije na kojoj je nastupio pad stabla ili grana), kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti. Zapisnik o šteti donosi lično oštećeni, predaje ga Komisiji za procenu štete, čije je sedište na adresi Ulica Rajkova br. 15, Novi Beograd, gde oštećeni podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi“, navode iz „Zelenila“.

Novi Beograd, Zemun, ulica Klare Cetkin, drvo palo na utomobil
Foto: Čitalac portala nova.rs

Kako navode, komisija za procenu štete zatim popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu.

Šta je kasko osiguranje?

Ukoliko ste kasko osigurani, nije važno da li je površina na kojoj se desilo oštećenje javna ili ne.

Mnoge osiguravajuće kuće pojednostvavnile su čitave procese aplikacijama koje u svega nekoliko koraka nude mogućnost prijave štete.

Ukoliko nemate aplikaciju, neophodno je da fotografišete štetu i pošaljete je na mejl, nakon čega ćete biti upućeni u poslovnicu osiguravajuće kuće.

PROČITAJTE JOŠ

U slučaju da je šteta tolika da je vozilo nepokretno, u roku od pet radnih dana radnici osiguravajuće kuće koju ste izabrali, moraju izaći na teren i odvesti vozilo na plac, radi daljeg utvrđivanja štete.

Da ne biste prolazili kroz glavobolje i ovako komplikovane procedure najpametnije je da imate kasko osiguranje koje pokriva štetu koja nastane nvozilu, čak i kada je izazvana krivicom vlasnika.

Međutim, postoje neki izuzeci i ograničenja.

Uslovi mogu da se razlikuju u zavisnosti od osiguravajuće kuće, ali razlike su uglavnom minimalne. Generalno, kasko osiguranje pokriva štetu koja nastane usled:

saobraćajne nezgode, požara, udara groma, eksplozije, oluje, grada, snežne lavine,pada snega i leda na vozilo,i pada vazdušne letelice, pada ili udara nekog predmeta koji nije sastavni deo predmeta osiguranja,manifestacije i demonstracije,
zlonamernih postupaka ili obesti trećih lica, naletanja životinja i životinjskih ugriza,poplave, bujice i visoke vode,
odrona zemljišta ili obrušavanja stena (osim ako je uzrok odrona zemljotres),. neovlašćenog korišćenje motornog vozila, krađe vozila, razbojništva i razbojničke krađe.

Brojne osiguravajuće kuće nude mogućnost bonusa.

Sneg u Beogradu
Sneg u Beogradu, drvo palo na automobil Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko ste savestan i odgovoran vozač, ne učestvujete u saobraćajnim nezgodama, tj. nemate prijavljene materijalne štete na vašem vozilu, ostvarujete pravo na bonus.

To znači da će vam za kasko osiguranje cena biti sve niža i niža iz godine u godinu. Postoje i druge vrste popusta koji se mogu ostvariti na osnovu: dugogodišnjeg osiguranja, broja osiguranih motornih vozila, vozačkog iskustva, zaštite na vozilu, itd.
Može se ostvariti popust čak i do 50%.

Koliko košta kasko osigurnaje?

U zavisnosti od godišta automobila, marke cena osiguranja u najpoznatijim osiguravajućim kućama kreće se od 360 do više od 600 evra.

Ono što je važno znati je da cene mogu značajno da se menjaju od zavisnosti od visine učešća u šteti, broja godina bez bilo kakve štete, pokrivanja rizika krađe…

BONUS VIDEO: Jako nevreme protutnjalo Beogradom, vetar čupao stabla iz korena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar