Šta sve opet radi od danas i pod kojim uslovima

Društvo 22. mar. 202107:07 > 07:39
Podeli:
Mijomir Pelemiš Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Od danas se u Srbiji upražnjavaju nove mere borbe protiv koronavirusa, mere koje su delimično "modifikovane" u odnosu na one koje su važile većim delom minule nedelje.

Šta ostaje isto?

*Ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi. Krizni štab je procenio da su ovo objekti u kojima je rizik za širenje koronavirusa najveći.

*Ostaju zatvoreni i tržni centr, po istoj logici Kriznog štaba;

*Prehrambeni objekti takođe ostaju otvoreni, kao i prethodnih dana;

Šta se otvara?

*Ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) od danas ponovo mogu da rade do 21 čas;

*Otvaraju se frizerski saloni, spa centri, fitnes centri, teretane, zanatske radnje, kladionice. Svi ovi objekti rade po skraćenom režimu do 20 sati;

*Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Šta je još novo?

*Vlada Srbije u saopštenju napominje da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

*Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Republike Srbije navela je u saopštenju da i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu. Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Komentari

Vaš komentar