Foto: Beta, Nova.rs

Kad se kaže hitna sednica to obično podrazumeva da se nešto rešava odmah. Kad je reč o Srbiji i borbi protiv korona virusa "hitna" sednica Kriznog štaba znači da je ona prvo zakazana za prošli utorak, pa otkazana za četvrtak, zatim i za petak, što je takođe odloženo. Onda smo u nedelju imali "hitne" telefonske konsultacije između članova štaba, a premijerka nas je obavestila da je razgovarala i sa predsednikom Srbije. Zatim je otkazana i sednica planirana za ponedeljak, da bi hitne mere "porodili" u utorak. Sve se to nekako, slučajno ili ne, poklopilo sa povratkom Vučića iz Bahreina. Stoga se logično nameće pitanje da li se to čekalo? Sagovornici portala Nova. rs kažu - naravno. U međuvremenu, Srbija je danas stigla do brojke od preko 5.000 zaražanih i više od 30 preminulih od koronavirusa.

Teško je objasniti pojam hitnosti trenutno u Srbiji. I nije ovo prvi put.

Nakon što je poslednja dva vikenda Krizni štab donosio odluke da vikendom prvo skrati radno vreme, a zatim i potpuno zatvori sve osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi, priznali su da to nije urodilo plodom. Zatim je epidemiolog Predrag Kon tražio potpuni lokdaun (zaključavanje) u trajanju od dve nedelje. U svakom slučaju zaključak je bio da je potrebno uvesti rigoroznije mere.

Hitna sednica zakazana je najpre za prošli utorak, pa je otkazana. Premijerka Ana Brnabić je tada rekla:

„Sutra će biti sednica Kriznog štaba. Juče popodne sam razgovarala sa medicinskim delom Kriznog štaba i danas žurim u Beograd, da bi razgovarala sa lekarima još jednom“, rekla je premijerka tog dana novinarima nakon posete Kosjeriću.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Krizni štab trebalo je „hitno“ da zaseda u četvrtak, pa onda u petak – što se nije desilo.

U nedelju se stiglo samo do telefonskih konsultacija.

Nove mere je trebalo da budu saopštene juče, ali je sednica Kriznog štaba ipak danas održana nakon koje smo i saznali smo šta nas čeka narednih nedelju dana.

Brnabić: Imali smo sastanke i sa predsednikom

Objašnjavajući zašto je bilo ovolikih odlaganja premijerka je za Nova.rs danas rekla da su tražili kompromis.

„Odluka nije doneta ranije jer smo tražili da nađemo kompromis. Tri su ključna stuba: najvažniji je zdravstveni sektor, zaštitta zdravlja građana; drugi je privreda, privreda mora da radi, da bi ljudi imali od čega da žive, da bi se punio budžet. Imamo vanrendne troškove, dnevne, za testove, za PCR, antigenske testove, bolnice, kiseonik, prekovremeni rad lekara, povećanje testiranja, zaštitnu opremu, i tako dalje. Ali i i podršku privredi, borba protiv korone je izuzetno skupa”, rekla je Brnabi i dodala da se kosultovala sa svima, pa i sa predsednikom.

Ana Brnabić, Aleksandar Vučić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nije bilo sednice Kriznog štaba ali mi smo radili u subotu i nedelju i juče smo imali sastanke. Imali smo sastanke i sa predsednikom Republike Srbije da vidimo kako i on sagledava situaciju i kakav savet može da nam da – šta je pametno u odnosu na ovaj kontekst“, naglasila je Brnabić.

Radovanović: Jasno je da se čekao Vučić

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je jasno da se čekalo da se predsednik vrati sa puta i preseče.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Mogao je on to i telefonski da uradi, ali tamo je bio okupiran raznim drugim stvarima, pa je verovatno tražio da sačekaju da se vrati i sve razmotri. Činjenica je da Krizni štab od samog početka nema legalitet ni legitimitet. U ovoj zemlji, nažalost, samo jedan čovek odlučuje. A kad vi ostavite sve jednoj osobi to zaista nije dobro. Ne može država tako da funkcioniše, makar i ta osoba bila Supermen. Kad je takva situacija onda vi nemate inicijativu stručnjaka, da predlože rešenja, gledate samo da budete poslušni. Kao u srednjevekovbom sistemu, gde car sve rešava“, kaže Radovanović za Nova.rs i dodaje:

„Verujem da su politički i medicinski deo Kriznog štaba sve ovo vreme razmenjivali mišljenje, ali su računali na to da će argumenti i jedne i druge strane završiti na stolu čoveka koji o svemu odlučuje“.

Stojanović: Ispitivanje pulsa građana

Politički analitičar Boban Stojanović saglasan je sa ovom ocenom.

Boban Stojanović Foto:Nova S

„Svakako da daje konačnu reč i siguran sam da sve ove mere lično odobrava i propisuje Aleksandar Vučić. S tim što ne bih povezivao sa povratkom jer sam siguran da je mogao i sa puta da kaze “može/ne može”. Više je balans da vide šta može, a šta ne može da prođe. Pa dva dana zatvoreno, pa su dali dva dana da sve radi, pa sada testiraju da li može da prođe pet dana. Da je odmah bilo rečeno da će ovakve mere trajati devet dana, sigurno bi bilo većeg odjeka u javnosti i možda potencijalnih protesta npr. ugostitelja i malih privrednika. Ovako pokušavaju da naprave neki balans. Ali svakako da je Aleksandar Vučić osoba koja čak i o ovome odlučuje u najsitnije detalje“, zaključuje Stojanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare