Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je da su jučerašnje okupljanja građana na beogradskim ulicama i na Savskom trgu primer neodgovornosti građana i službi koje su zadužene da brinu o sprovođenju epidemioloških mera.

„Forum za bezbednost i demokratiju smatra da pomenuti događaji predstavljaju dokaz konačnog kraha i bilo kakvog poverenja u rad Kriznog štaba“, navodi se u današnjem saopštenju ove organizacije.

Istakli su da je iznalaženjem „kompromisnih rešenja“ s kojima se javno licitiralo kompromitovan ne samo rad Kriznog štaba već je ozbiljno dovedeno u pitanje funkcionisanje čitavog zdravstvenog sistema.

Povezane vesti:

„Umesto da ispunjava svoju osnovnu svrhu, koja je trebalo da bude zaštita građana, Krizni štab je pokazao da je podložan uticajima i otvoren za ambivalentne pristupe, počev od zamenika gradonačelnika Beograda (Gorana Vesića) do ministara vlade i predsednika republike (Aleksandra Vučića)“, naveli su.

Oni su dodali da su i mediji, rukovođeni komercijalnim interesom, doprineli takvoj situaciji nepotpunim izveštavanjem o opasnostima pandemije virusa korona, kao i podrškom dovođenju u pitanje potrebe za primenjivanjem epidemioloških mera i opravdanosti vakcinacije.

Forum za bezbednost i demokratiju pozvao je zato medije da agilnije i odgovornije izveštavaju o epidemiji i da utiču na podizanje svesti i širenje epidemiološke kulture, a građane da se pridržavaju epidemioloških mera.

„Forum za bezbednost i demokratiju poziva državne organe da borbu sa ovom epidemijom što pre vrate u okvire Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – što u ovom trenutku podrazumeva raspuštanje Kriznog štaba, koji i dalje pokazuje da nije ni sposoban ni voljan da se bori sa posledicama koje su iznedrile njegove dosadašnje odluke i način rada“, piše u saopštenju.

Oni traže od predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da u najkraćem roku zakaže vanrednu sednicu na kojoj bi se temeljito preispitao dosadašnji rad Kriznog štaba na suzbijanju pandemije kovida-19 i razmatrale potencijalne drastičnije mere za prevazilaženje trenutne situacije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar