Skoplje, parada ponosa, prajd, pride
Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Danas se održava Prajd 2024 u Beogradu, s početkom od 17 časova u parku Manjež. Glavni zahtev Prajda je godinama isti, a to je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Čemu služi Zakon o istopolnim zajednicama?

Ovim se Zakonom uređuje istospolna zajednica i pravni učinci postojanja te zajednice. Istospolna zajednica, u smislu ovoga Zakona, je životna zajednica dve osoba istog pola koje nisu u braku, vanbračnoj ili drugoj istopolnoj zajednici,a koja se temelji na načelima ravnopravnosti partnera, međusobnog poštovanja i pomaganja, te emotivnoj vezanosti partnera.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj Zakon bi olakšao život LGBTQ+ osoba u smislu nasleđivanja imovine, posećivanja partnera i partnerki u bolnicama, organizovanje sahrana, poseta u zatvorima, dizanje zajedničkog kredita u banci, otplaćivanje kredita i slično.

Znači, Zakon o istopolnim zajednicama bi LGBTQ+ građanima u Srbiji omogućio da imaju ista prava kao i osobe heteroseksualne orijentancije – a ne bi ugrožio brak muškarca i žene, kako se sporadično može čuti u populističkim izjava desno orijentisanih političkih partija i političara u Srbiji.

Danas će oko 17 časova biti održana ceremonija Prajda, kao i pres konferencija, te krunisanje ovogodišnje kume Prajda – pevačice Zejne Murkić.

Nakon toga će protesna šetnja Prajda krenuti iz parka Manjež, nešto posle 17 časova.

Foto: Vesna Lalić

Učesnici Prajda kretaće se iz parka Manjež Nemanjinom ulicom, ulicom Kneza Miloša, Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića do Narodne skupštine, zatim ponovo ulicom Kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež.

Ulaz na Prajd je otvoren za sve građane i građanke i ne postoji unapred predviđen spisak učesnika i učesnica.

Na ulaznim punktovima će, pored pripadnika policije, kontrolu sprovoditi redarska služba, koja će se postarati da svako bezbedno pristupi šetnji i koncertima i dobije svoju narukvicu.

Posle šetnje i povratka u Park, u 18 sati biće otvorena dva punkta za ulazak na koncert, od kojih se jedan nalazi na raskrsnici Resavske i Masarikove, a drugi na raskrsnici Nemanjina i Kralja Milutina.

Glavni zahtev Prajda je i ove godine usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar