Goran Vesic pocetak postavljanja spomenika Stefanu Nemanji
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Okretanje kocki na Trgu Republike, spomenik Stefanu Nemanji, višegodišnje rekonstrukcije centralnih beogradskih ulica čiji se kraj ne nazire, pevajuća fontana, prodaja Beograđanke, samo su neki od trajnih tragova Gorana Vesića u životu glavnog grada.    

Dok Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, merka mesto u budućoj Vladi Srbije, red je da se podsetimo šta iza njega ostaju u prestonici.

Ako krenemo od samog centra grada, prvo na šta većina Beograđana pomisli je čuvena rekonstrukcija Trga Republike.

Delu građana zasmetalo je što je sam centar u potpunosti izbetoniran uništavanjem poslednjih tragova zelenila na Trgu. Međutim, najveće iznenađenje stiglo je dve nedelje posle otvaranje novog Trga, kada se ispostavilo da odabrana kaldrma nije pogodna za glavni gradski trg.

Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Ispostavilo se da je kaldrma za koju je vlast obećavala da će trajati večno, u zemlji izdržala jedva dve nedelje. U tom periodu prolazak biciklista i motociklista je bio potpuno nemoguć, a automobilima je bilo dosta otežano kretanje pa je Trg morao na popravku.

Rešenje je bilo dosta inovativno, odlučeno je da se obrnu kocke na glatku stranu i radnici su to radili ručno, a Vesić je nagledao prebacujući odgovornost na izvođače radova.

Okretanje kocki na Trgu Republike Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, tu nije kraj „ulepšavanja“ Trga pošto je najavljeno novo okretanje kocki, navodno zbog tramvajske linije koja treba da prođe do Studentskog trga.

Sem Trga i mnoge okolne ulice su dobile novo ruho kada je deo centra pretvoren u pešačku zonu. Pravdajući ovaj projekat modernizacijom Beograda po ugledu na evropske metropole, zamenik gradonačelnika je zaboravio da objasni stanovnicima u centru kako će funkcionisati kada do njihovog ulaza ne mogu da stignu vatrogasna ili kola Hitne pomoći.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Vesić je tom prilikom takođe zaboravio da pomene da građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen od firme „Granit-peščar“ u kojoj četvrtinu vlasništva imaju kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić – osumnjičeni za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića i bliski vlastima u Srbiji, što je otkrio istraživački portal KRIK.

U svojim planovima modernizacije Beograda Vesić naravno nije zaboravio ni Beogradski metro.

Buduća cena za izgradnju metroa stigla je do vrtoglavih 6 milijardi evra, ali jedino konkretno što od metroa za sada postoji jesu unapred prodavane „karte za budućnost“ u okviru izborne kampanje Srpske napredne stranke za gradske izbore 2018. i javno komunalno preduzeće Beogradski metro i voz, čiji zaposleni uredno primaju platu već skoro dve godine.

„Renoviranje“ Beograda uz Trg republike dohvatilo je ulice 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Dušanovu. Njihova rekonstrukcija, početa još dok su trajali radovi na Trgu, trebalo je da bude gotova krajem prošle godine, a veliko je pitanje da li će biti okončana do konca ove godine.

Radovi u Ulici cara Dušana Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Rokovi su probijani više puta, a retki su oni koji mogu da pobroje sve havarije i pucanja cevi tokom rekonstrukcije. Za one koji žive u tom kraju, ali i većinu Beograđana, „nezaboravno“ je pucanje cevi u Ulici 27. marta kada je usred grada nastao pravi gejzer, a od istekle vode stvorilo se jezero koje je danima oticalo niz okolne ulice.

Foto:E-Stock/Stanislav Nedelja

I na deonicama koje su delom završene, dešavala su se „iznenađenja“, gde će verovatno biti potrebne popravke. Tako kada su kompletirani radovi na delu ovih ulica od Ruzveltove do Takovske, u februaru ove godine građani su shvatili da na pojedinim mestima ne mogu da se parkiraju, jer su parking-mesta preblizu obeležena.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Goran Vesić je jedan od najčešćih i najglasnijih promotera „Beograda na vodi“, ključnog projekta vlasti naprednjaka u glavnom gradu. Reč je o kompletnoj promeni fizionomije jednog dela prestonice, za koju je struka više puta upozorila da je neadekvatna i da nepovratno uništava deo nasleđa Beograda. Taj projekat je Beograđanima oduzeo Glavnu železničku stanicu, ali im donosi spomenik Stefanu Nemanji.

spomenik stefanu nemanji
Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji Foto:Beoinfo

O tome kako napreduje izgradnja spomenika, za koji su istoričari umetnosti ocenili da je megalomanski promašaj i da se ne uklapa u srpsko kulturno nasleđe, Goran Vesić je tokom ovog leta svako malo obaveštavao Beograđane. Kada su krenuli prvi delovi iz Rusije, kada stižu u Beograd, kako spomenik izgleda, sve smo to mogli čuti upravo od Vesića, pa čak i neverovatnu informaciju da će u podnožje spomenika moći da uđe 50 osoba.

Goran Vesic pocetak postavljanja spomenika Stefanu Nemanji
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sem velikih građevinskih poduhvata koja su, prema svemu sudeći, trajna i nepopravljiva promena na licu glavnog grada, zamenik gradonačelnika bavi se i rasprodajom beogradske imovine.

Za sada može da se pohvali prodajom poslovnog prostora u „Beograđanki“ i to kompaniji, čiji je osnivački kapital bio 100 dinara. Bez obzira što je deo javnosti ovu prodaju doživeo kao posao za ekonomsku elitu povezanu sa aktuelnim vlastima, Vesić uveliko sprema i prodaju Sava centra.

Foto: Marera Propertis/Promo

Zamenik gradonačelnika je bio ključan i u aferi menjanja imena više beogradskih ulica koje su nazvane po pojedinim toponimima iz bivše Jugoslavije. Tom prilikom glavni grad zamalo nije ostao bez nadaleko čuvene Sarajevske ulice.

„Nema razloga da držimo imena sa toponomima iz države koja više ne postoji. Ne možemo biti mazohisti i jedini imati imena po toponimima iz Hrvatske, Bosne, Slovenije…“, rekao je zamenik gradonačelnika najavljujući promene imena.

Od promene imena Sarajevske ulice je odustao pošto ga je, prema njegovom vlastitom priznanju,  to zamolio lično predsednik Aleksandar Vučić.

Možda ste zbog proteka vremena zaboravili, ali Vesić je bio nezaobilazan i u renoviranju Trga Slavija i izgradnji „muzičke“ fontane na njoj, a zapažena je njegova uloga i u nabavljanju novogodišnje rasvete za gradske ulice, po kojoj smo postali čuveni širom sveta, kao grad kojim ne samo da ima najskuplju jelku u centru, već kreće da kiti grad za Novu godinu još u avgustu.

I dok je za vreme prethodnog gradonačelnika Siniše Malog, kao gradski menadžer, uz Malog,  bio jedan od dva nosioca promene prestonice, za vreme sadašnjeg prvog čoveka Beograda Zorana Radojičića, Vesić je postao ključni čovek naprednjačke transformacije Beograda.

U šta je pretvorio mogu da sude Beograđani dok ga gledaju kako se penje ka novim funkcijama i traži nove objekte širom Srbije kojima će da promeni izgled.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare