Foto: EPA-EFE/Marta Perez

Jedan od najbizarnijih momenata na beogradskim izborima 2018. bila je vožnja budućih gradskih odbornika SNS-a "metroom", odnosno, autobusom koji je prelepljen tako da liči na metro.

Jedan od najbizarnijih momenata na beogradskim izborima 2018. bila je vožnja budućih gradskih odbornika SNS-a „metroom“, odnosno, autobusom koji je prelepljen tako da liči na metro.

Štaviše, naprednjaci ne samo da su se vozili “metroom” tada, već su imali i odštampane karte za “metro”, a završetak pravog metroa, onog koji ne ide točkovima po ulici, obećan je za 2023. godinu.

Od silnih predizbornih poruka koje je SNS davao svih ovih godina, samo ova o metrou ima istaknuto mesto na njihovom YouTube kanalu.

„Potpisivanjem komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa realizujemo donaciju Vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra“, rekla je danas ministarka Zorana Mihajlović.

Više se ni ne zna broj obećanja koje su naprednjaci dali za izgradnju beogradskog metroa – setimo se samo da je Siniša Mali još u oktobru 2014. rekao da će prva linija metroa početi da se gradi 2016. godine (doduše, tada je obećao i da će nova železnička i autobuska stanica biti završene 2017) – tako da i nema mnogo smisla pisati o broju neispunjenih obećanja o metrou i stalnom pomeranju rokova.

Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovde nećemo pominjati ni ogroman broj zamerki na planirane trase.

Međutim, ono što je upadljivo jeste da se sve vreme licitira sve većim brojkama: danas je, svečano, prvi put predstavljena brojka od 6 milijardi evra.

Podsetimo se ranijih brojki.

U martu 2015. tada gradonačelnik Beograda, Siniša Mali izjavio je da će prva linija metroa koštati između 800 miliona i 1,2 milijarde evra.

U oktobru 2016. rekao je da bi izgradnja tri linije “mogla da počne krajem 2018. godine”, a da investicija “neće biti manja od 800 miliona evra, odnosno od 800 miliona do jedne milijarde”.

Potom, u Novostima u decembru 2016. Mali izjavljuje da će prva linija metroa od Makiškog polja do Mirijeva, kao da će izgradnja ”prema trenutnim procenama koštati dve milijarde evra”.

(Inače, Siniša Mali se 2018. “proslavio” izjavom da se “nigde u svetu metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada, već tamo gde postoji mogućnost razvoja i izgradnje stambeno-poslovnih prostora”. Naravno, nije pomenuo da je kompletan plan izgradnje obrnuo naglavačke, najavljujući gradnju metroa “iz nigde u nigde”, odnosno od Makiškog polja do Ade Huje, e da bi budući stanovnici Beograda na vodi prvi imali metro.)

Goran Vesić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Goran Vesić je tokom 2018. izjavio i da će prva linija koštati “oko 1,3 milijardi evra”, a obe “više od četiri milijarde, da bi u junu 2019. RTS je preneo izjavu sada već ministra finansija Siniše Malog da je francuska kompanija “Ežis” “nedavno završila prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijarde evra, druge linije 2,2 milijarde evra”.

Dakle, računica Malog i Vesića se razilazila za pola milijarde evra po liniji metroa, ali su se obojica “našla” negde na ukupno 4 milijarde evra za metro.

No, odjednom, samo šest meseci kasnije, početkom 2020, cena metroa je iz neznanih razloga porasla za još 400 miliona, na 4,4 milijarde, da bi u maju 2020. Zorana Mihajlović izjavila da će izgradnja metroa “biti najveći i najteži finansijski u celom regionu, pošto se procenjuje da će tri linije metroa koštati između 4,5 i 5,5 milijardi evra”.

Foto:Promo/MGSI

No, dva meseca kasnije, 21. jula, ista Zorana Mihajlović izjavljuje da je metro “najveća infrastrukturna investicija u ovom delu Evrope, vredna šest milijardi evra”.

Već možemo da naslutimo vest iz, na primer, decembra 2021, u kojoj će neki funkcioner naprednjaka izjaviti da za dve godine počinje izgradnja prve linije metroa, a da se procenjuje da će cena sve tri linije iznositi između 7 i 8 milijardi.

Pa do sledeće prilike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare